Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Diaghilev

Een reactie plaatsen

Uit: Dagblad van het Noorden 28 januari 2005, 22:57 uur

Elena Diaghileva: We zijn altijd trots op Sergej geweest

Joep van Ruiten

Elena Diaghileva, het oudste nog levende naaste familielid van Sergej Diaghilev.
Op papier lijkt de band wat slap, maar in werkelijkheid koestert Elena Diaghileva haar ‘groot-oom’ Sergej volop. Logisch: ze is het oudste nog levende naaste familielid van de extravagante Russische kunstvernieuwer. Elena (1937) verblijft deze week in Groningen en probeert zoveel mogelijk mee te krijgen van het Diaghilev Festival.

“Ik ben diep onder de indruk van het festival”, vertelt Elena, terwijl ze in afwachting is van de voorstelling van Ballet de Bordeaux in Martiniplaza. “Ik heb nooit de gelegenheid gehad om zoveel werk van Sergej in zo’n korte tijd te zien en mee te maken.” Ze diept het ene superlatief na het andere op. “En wat ik zie is wonderbaarlijk, eenvoudig wonderbaarlijk.”

Elena, in het dagelijks leven docent Engels aan het conservatorium in Sint Petersburg, werd via een omweg opgespoord door de organisatie van het festival in Groningen. “Het liep via mensen in Perm, waar Sergej is opgegroeid. Daar wisten ze dat er in Sint Petersburg nog familie woonde. De jongste broer van mijn vader overleed eind vorig jaar, nu ben ik het oudste nog levende familielid.”

Naam uit het verleden

Sergej Diaghilev (1872 – 1929) is in Rusland vooral een naam uit het verleden, weet Elena. “In vergelijking met het buitenland is de belangstelling voor zijn werk er veel minder. Je hebt wat clubs, die naar hem zijn vernoemd, en een paar antiekwinkels; verder zou ik niet weten? Zo af en toe duikt zijn naam op. Toen ik jong was heb ik twee keer gevochten omdat iemand kwaad over hem sprak.”

Elena is trots op haar ‘groot-oom’. “Binnen de familie zijn we altijd trots op hem geweest.” Ze vertelt over de ontmoeting tussen haar ouders. “Mijn moeder werkte op het conservatorium en zag op een lijst de achternaam van mijn vader verkeerd gespeld staan. Ze was daar zo verontwaardigd over, zo’n beroemde naam… Mijn vader viel direct voor haar.”

De familie Diaghilev is altijd kunstzinnig geweest, mogelijk zit het in de genen. Herkent Elena iets in zichzelf van Sergej? “Mijn vader was dirigent, mijn broer componist. Ze waren zelfverzekerd, net als Sergej. Mijn twee kleinzoons spelen allebei een instrument. Maar of xc3xadk iets van zijn kwaliteiten heb? Zoiets zeg je niet van jezelf. Als docent Engels ben ik door mijn familie altijd als een soort buitenbeentje beschouwd.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s