Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

'Voeg Eerste Kamer bij Raad van State'

Een reactie plaatsen

Ter informatie: Onderstaand bericht zie ik als positief omdat ik een voorstander ben van een eenvoudige regeringsconstructie waarin op een snelle en transparante wijze besluiten genomen kunnen worden.
Andersdenkenden: Geef je mening! Marijke

Uit: Nieuws.nl Oorspronkelijke bron: Trouw
Uitgegeven op 31 januari 2005 om 07:22 uur, bijgewerkt om 09:48

De Eerste Kamer moet in de huidige vorm worden afgeschaft en bij de Raad van State worden gevoegd. Een PvdA-commissie voor staatkundige vernieuwing zal dit plan binnenkort presenteren, meldt Trouw maandag. De senaat moet de besluiten van de Tweede Kamer controleren. Met die functie hangt de Eerste Kamer echter te veel tussen die van de Tweede Kamer en de Raad van State in, meent de oppositiepartij.

De Eerste Kamer moet besluiten van de Tweede Kamer goedkeuren, voordat die in de wet verankerd worden. Als de Eerste Kamer te politiek optreedt, komt die in het vaarwater van de Tweede Kamer terecht, meent de commissie.

Indien de Eerste Kamer zich alleen op de deugdelijkheid van de wetgeving concentreert, dan ‘dubbelt’ het weer met het werk van de Raad van State, het hoogste (juridische) adviesorgaan van de regering. De PvdA-commissie zal daarom adviseren de senaat helemaal bij de Raad van State te voegen.

0 thoughts on “'Voeg Eerste Kamer bij Raad van State'

  1. Hmm, ik weet er niet genoeg van om het er mee eens of oneens te zijn. Omdat het de PvdA-commissie is word ik meteen al wantrouwend 🙂
    Exc3xa9n punt wat wel direkt in me op kwam was dit: De leden van de Eerste Kamer worden gekozen en de Raad van State wordt benoemd op voordracht.
    Bij samenvoeging zou je daar iets op moeten verzinnen.

  2. Benoemingen op voordracht lijken mij per definitie on-democratisch, zeker als het gaat om regeringsverantwoordelijken, of althans mensen die aangesteld zijn om in een adviesorgaan de regering te adviseren. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht en ben daarom heel benieuwd naar het voorstel van de PvdA-commissie, waarin, neem ik aan ook hierover een idee zal worden gegeven, waarover dan een discussie op gang kan worden gebracht.

  3. Nou, UncleB, de PvdA heeft anders net het partijstatuut (of hoe het maar precies heet) uit 1977 afgeschaft en vervangen door een nieuw. En Marcel van Dam zei bij zijn TV-afscheid in een lang interview in Vara’s TV-magazine, dat hij vroeger aan de rechterflank van de PvdA zat, en nu aan de linker, zonder dat hij zelf veranderd was. Tja, hij vond dat zorgelijk…

  4. Hoe dan ook, ik ben het eens met Marijke dat het positief nieuws is. En daar gaat het om op dit weblog, nietwaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s