Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Voldoening

Een reactie plaatsen

UIt: Dierennieuws.nl

Zo ver van Nederland dieren in nood helpen. Opboksen tegen zaken als corruptie, onbegrip, bureaucratie en gebrek aan helpende handen. Waarom doet een mens dit eigenlijk?

Het zou toch vele malen eenvoudiger zijn om ‘iets’ totaal anders te gaan doen zonder al dat gedoe en die tegenwerking? En al helemaal zo ver van eigen huis en haard, dat doe je toch niet?

Die vragen en opmerkingen heb ik met regelmaat gekregen van journalisten maar ook in gesprekken met mensen tijdens een beurs of waar dan ook. Ja waarom doet men het eigenlijk? Voor mij is het antwoord even eenvoudig als logisch. Ik doe het om die kanjers van dieren een tweede kans te geven. Omdat het levende schepsels zijn die gelijk mensen rechten hebben. Ik doe het om de relatie tussen mens en dier zichtbaar te maken en te tonen dat een dier niet vies, gemeen of wat dan ook is. Maar ook omdat ik het beloofd heb aan mijn overleden hond, Rakker. Ooit was Rakker zelf een zwerfhond, aan komen lopen bij mijn zus en daarna bijna 13 jaar bij ons geweest en overleden aan leukemie. Mede daarom help ik dieren in nood daar waar we kunnen en het binnen onze mogelijkheden is.

Ondanks alle dagelijkse ellende die je ziet en tegenkomt zijn er ook fantastische momenten die heel veel goed maken. Neem het voorbeeld van een jonge hond die eigenlijk alleen nog maar dood hoefde te gaan op de parkeerplaats waar we het dier vonden. Gebroken achter poot, schurft, onder de teken, open wondjes en bijna kaal. Op het eerste gezicht een hulpeloos dier waar niemand een stuiver voor zou geven. De TV ploeg die bij ons was van de Tros keek erna en vroegen zich eveneens af of dit ooit nog goed zou komen.
Slechts 3 maanden later een prachtig dier met een mooie glanzende bruine vacht, geheel hersteld met vrolijke ogen de wereld inkijkend. Of dat paard dat totaal verwaarloosd was achter gelaten op een kale dorre vlakte zonder beschutting van bomen tegen de felle zon. Geen voer of drinkwater aanwezig. Na een tip van een lokale bewoner weten we het edele dier weg te halen en onder te brengen bij een bemiddelde Venezolaan. Na 2 maanden zie je het dier terug, glanzend, de doffe blik uit de ogen, aangesterkt en nu doet het dienst als verzorg paard voor gehandicapte kinderen.

Of het teefje met haar 4 pups. Zoekend naar wat te eten wordt ze aangereden, de automobilist rijdt door maar gelukkig slaat een dorpeling alarm bij ons. Met de ambulance trekken we er op uit, weten het ernstig gewonde dier op te sporen en te vangen. Na een 4 uur durende operatie aan de verwondingen aan met name kop begint het grote wachten. De pups worden ook gevangen en tijdelijk ondergebracht. Langzaam gaan de dagen voorbij en na 4 weken zien we een dier dat blij is te leven. De wonden zijn bijna genezen en de hereniging volgt met haar kroost. Blij springend begroeten ze hun moeder en likken elkaar aan de kop en bek.

Dat zijn de momenten waar je het voor doet. Dat is mijn ‘salaris’ dat betaald wordt, daar doe je het voor. Al zullen sommigen dat moeilijk kunnen begrijpen maar dat zijn momenten die niemand mij meer af pakt en die me dolgelukkig maken.

Maar gelijk volgt dan de tweede vraag. Waar leef je dan van? Ja want ook die vraag is relevant. Destijds toen ik aan deze klus ben begonnen is in goed overleg met mijn echtgenote besloten dat ik mijn baan op zou geven om me volledig in te kunnen zetten voor deze zwerfdieren. Gelukkig bezit mijn echtgenote een goede baan en hebben we nog altijd te eten.

Een opgave? Nee de voldoening die je ontvangt als iets lukt of slaagt of eindelijk gerealiseerd wordt is niet uit te drukken in welk bedrag ook.

Mark Erwin Vos

Lees op: www.Dierennieuws.nl

0 thoughts on “Voldoening

 1. De grootste ramp in de geschiedenis is onjuist. Nog niet eens zo lang geleden, ik meen in 2001 heeft in China ook een beving plaatsgevonden, die aan 240000 mensen het leven heeft gekost.Alleen het probleem is dat uit die wereld het nieuws erg traag op gang komt.

 2. 2001 is onjuist, Theo. Het was in het jaar 1976. Maar.. zullen we jouw bericht dan toch maar als een positief bericht beschouwen?

 3. Theo, jij lijkt mij iemand die op zoek is naar “de waarheid”. Ik ben er zo langzamerhand van overtuigd geraakt dat “die enige echte waarheid” niet bestaat. Het is altijd een gemanipuleerde waarheid. Wat zeggen getallen? Balkenende heeft kennelijk een heel goede tekstschrijver, als hij in een speech zegt dat het enorme aantal slachtoffer van de laatste tsunami je begrip te boven gaat, en dat je de strekking van die ramp pas begrijpt als je weet wat een moeder voelt die haar kind verloren is. Die tekstschrijver heeft gelijk.
  Over het jaartal dat jij gaf bleek Marijke al beter te weten, maar over de aantallen slachtoffers is nog meer verschil van mening. Kijk maar eens op:
  http://www.e11th-hour.org/resources/timelines/china.quakes.html en op
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tangshan_earthquake
  En zoek hier naar 1976 en zie wat er in dat jaar nog meer gebeurde:
  http://www.ourheritage.net/Great_Adventures/China_and_Yangtze_River/Timeline.html
  En in 1556 schijnt zich een soortgelijke, maar veel grotere ramp voltrokken te hebben in datzelfde gebied:
  http://en.wikipedia.org/wiki/1556_Shaanxi_earthquake

  Je kunt nog veel meer natuurrampen, gerangschikt op aantal doden, aanklikken vanuit deze lijst:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Death_toll#Deaths_caused_by_natural_disasters

  Ik vind natuurrampen draaglijker dan wat mensen elkaar doorlopend aandoen: oorlogen lijken het ergste, maar wat vind je van het gigantische aantal echtparen die alleen maar bij elkaar blijven omdat (een van) de partners er tegenop ziet om alleen verder te gaan en voor zichzelf te zorgen? Ik ben, voor mezelf, tot de conclusie gekomen dat dat de ultieme leugen is.
  Wees eerlijk tegenover jezelf, dat is positief, dat is ‘de waarheid’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s