Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Week tegen racisme begonnen

Een reactie plaatsen

xc2xa9 Nieuws.nl

ROTTERDAM – De Zuid-Afrikaanse activist Malusi Gigaba heeft maandagavond in De Doelen in Rotterdam de week tegen racisme en intolerantie geopend. Gigaba, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, sprak namens de Zuid-Afrikaanse president Mbeki.

Ook nam de staatssecretaris namens het Zuid-Afrikaanse volk de Antidiscriminatie Award van de Rotterdamse Jongeren Raad in ontvangst. Volgens Gigaba is er de afgelopen jaren zoveel veranderd in Zuid-Afrika dat de prijs meer dan verdiend is. “Wij geloven dat racisme een wereldwijd probleem is dat al veel te lang bestaat. Het wordt in stand gehouden door de ongelijke rijkdom tussen Noord en Zuid en veelal leidt tot mensen die naar het noorden vluchten; weg van de armoede, oorlog en onderontwikkeling”, zei de staatssecretaris in zijn toespraak.

Gemeenten en organisaties in heel Nederland besteden deze week op hun eigen manier aandacht aan de problemen van racisme en discriminatie. Zo zijn er fakkeloptochten in Amsterdam, Maastricht en Almere en zijn er debatten in onder meer Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Meest tot de verbeelding sprekend in deze actieweek is de ‘Nacht van de Vervanging’. In de nacht van dinsdag op woensdag bieden een aantal prominente Nederlanders, onder wie Ruud van der Lubbe, Rob Kamphues, Marion Bloem en Tweede-Kamerleden Van Heteren en Vos, onderdak aan uitgeprocedeerde asielzoekers. De ‘nacht’ begint met een gezamenlijke maaltijd aan de Plantage Doklaan in Amsterdam.

Gegeten wordt er ook op woensdagavond in de Rozenstraat in Amsterdam. De homobelangenvereniging COC organiseert een couscousavond voor moslim-homo’s en anderen die hen willen ontmoeten. COC Nijmegen biedt woensdag een filmavond met het thema homoseksualiteit en racisme. Voor jongeren is er vrijdagmiddag van het Museumplein naar het Oosterpark in Amsterdam een streetrace tegen racisme.

De Vereniging Eindhovense Surinamers stelt vrijdagavond de viering van Holy Phagwa open voor alle Eindhovenaren. Bij dit feest hoort het verbranden van een rieten pop, een ritueel waarbij symbolisch alle frustraties worden verbrand en een nieuw begin wordt gemaakt.

Op sportief gebied wordt eveneens van alles georganiseerd. Zo is er in Zaandam zaterdag een volleybaltoernooi tegen racisme. De Marokkaanse organisatie Aknarij organiseert zaterdag een voetbaltoernooi voor jongeren in Amsterdam. Het winnende team krijgt maandag, tweede paasdag, tijdens de landelijke demonstratie tegen racisme in het Amsterdamse Westerpark een beker uitgereikt door een bekende voetballer.

Kijk ook op:
Anja Meulenbelt

0 thoughts on “Week tegen racisme begonnen

  1. Gek he, dat een zo Nederlands klinkend woord als “apartheid” aan de andere kant van de wereld zoveel impact heeft gehad!?
    Ook hoorde ik onlangs ergens de stelling, dat “racisme” een onjuiste term is, zolang het over mensen gaat. Heb ik dat nou goed gehoord, dat zwart, rood, geel en wit tot hetzelfde ras behoren, als je dezelfde maatstaven gebruikt als voor dieren?
    Hoe dan ook, het nieuws geeft de uitwassen, de werkelijkheid bestaat uit de uitwassen (1%) en het gewone leven (99%).
    Maar de uitwassen hebben wel invloed op het gewone leven…

  2. Okay, ik zal deze week niet discrimineren. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s