Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

D66 wil toch hervorming kiesstelsel

Een reactie plaatsen

Onderstaand bericht is naar mijn mening een goed voorbeeld van hoe een politieke partij – hoe klein en tot op zekere hoogte betekenisloos voor de ‘grote’ partijen, zich toch ondanks een grote nederlaag staande weet te houden. Dit staat los van hoe je verder over deze partij denkt en of je er op stemt of niet. Ze laten zich niet zomaar ‘uit het veld slaan(ruimen)’. En dat is goed.
xc2xa9 Marijke

DEN HAAG – D66-leider Dittrich heeft donderdag in de onderhandelingen met zijn coalitiepartners CDA en VVD toch weer de hervorming van het kiesstelsel op tafel gelegd. Woensdag liet Dittrich nog blijken weinig meer te zien in verdere onderhandelingen over het kiesstelsel. Daarvoor bestaat binnen noch buiten de Tweede Kamer een draagvlak, constateerde hij toen.

Het gebrek aan uitzicht op een akkoord over het kiesstelsel vormde voor Dittrichs partijgenoot De Graaf woensdag de directe aanleiding om af te treden als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing.

Hervorming

De hervorming van het kiesstelsel was voor D66 een van de belangrijkste afspraken in het regeerakkoord, naast de invoering van de gekozen burgemeester. Ook de plannen daartoe zijn van de baan doordat de Eerste Kamer ze dinsdag blokkeerde.

D66 wil van zijn coalitiepartners compensatie voor het sneuvelen van zijn ‘kroonjuwelen’. De onderhandelingen hierover zijn donderdag geopend. Dittrich confronteerde zijn collega’s Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) met een wensenpakket over bestuurlijke vernieuwing.

Gekozen burgemeester

Behalve over het kiesstelsel wil D66 ook weer praten over de gekozen burgemeester. Er zijn varianten denkbaar om die toch te introduceren zonder dat een grondwetswijziging nodig is.

Eerder wekte D66 de indruk bij de coalitiebesprekingen vooral compensatie te willen vragen op beleidsterreinen als onderwijs of duurzame energie. Dat Dittrich toch de bestuurlijke vernieuwing bovenaan op de agenda heeft gezet lijkt het gevolg van druk uit de D66-achterban. Partijprominenten als Van Mierlo en Wolffensperger vinden dat D66 al zijn kaarten moet zetten op bestuurlijke vernieuwing. Ook partijvoorzitter Pechtold maakte zich hiervoor donderdag in het tv-programma Nova sterk.

Twijfelachtig

Het is overigens zeer twijfelachtig of de drie partijen het nu alsnog eens zullen worden over een aanpassing van het kiesstesel. De besprekingen over de plannen van De Graaf hiertoe liepen het afgelopen jaar steeds vast. De Graaf wilde de kiezer twee stemmen geven: een voor een landelijke en een voor een regionale kandidaat. De VVD had echter onoverkomelijke bezwaren tegen het voorstel van De Graaf.

Dittrich, Verhagen en Van Aartsen spraken donderdagavond eerst met elkaar en later met premier Balkenende, vice-premier Zalm en D66-minister Brinkhorst. Ze gaven te kennen samen verder te willen en niet uit te zijn op een crisis.

Balkenende

Na afloop van het beraad zei premier Balkenende dat er een “heel goed gesprek” was geweest. Volgens hem zijn daarbij geen eisen op tafel gelegd maar is er “gekeken hoe we de zaak kunnen oplossen”. Wel schatte hij in dat er nog enkele dagen nodig zullen zijn voor er een akkoord ligt. Volgens Dittrich zal het zeker een week duren om tot een akkoord te komen.

xc2xa9 Nieuws.nl

0 thoughts on “D66 wil toch hervorming kiesstelsel

 1. Lieve Marijke,
  Het is inmiddels 2 februari, en dat was zowel de verjaardag als de sterfdag van mijn moeder. Ze werd geboren op 2 februari 1911 en overleed op 2 februari 1982, dus op haar 71e verjaardag, ’s morgens heel vroeg.
  Vier jaar geleden, op 2 februari 2001, zijn wij samen naar het graf van mijn moeder geweest. Dat was een heel bijzondere dag, want jij maakte voor het eerst kennis met familie van mij, en ik maakte voor het eerst kennis met jouw beste vriendin en haar man. Klinkt dat allemaal triest? Ja, misschien. Maar de gebeurtenissen van die dag hadden ook de functie van katalysator in onze verhouding. Wat er daarna gebeurde bracht ons eigenlijk definitief samen. Klinkt dat dichterlijk: door de drek naar het geluk? Een paar dagen later, op 8 februari, stonden we samen bij het open graf van mijn vader, die toen al 57 jaar daarvoor was overleden, en mijn oom werd begraven in hetzelfde graf terwijl jij naast me stond. De eerste keer dat jij kennismaakte met mijn bloedverwanten van vaders kant. Ze hebben je direct in hun hart gesloten.
  Wij trouwden op de dag dat mijn vader 60 jaar daarvoor overleed.
  Willem-Alexander en Maxima trouwden exact op de dag dat mijn moeder 20 jaar daarvoor overleed. Vandaag wil ik naar mijn moeders graf, om toch even contact met haar te hebben. ga je mee? Het is goed zoals het gegaan is. Nu wel.
  Je Gauke

 2. positieve berichten als vitamientjes voor de ziel. Het spreekt me wel aan. 8)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s