Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Paasvuur: van bijgeloof tot dorpsfeest

Een reactie plaatsen

Novum) – De paasvuren die in Duitsland en Nederland dit weekeinde ontstoken worden, zijn in de afgelopen eeuwen uitgegroeid tot een sociaal fenomeen. In de Middeleeuwen begon de traditie uit bijgeloof: het vuur moest boze geesten verjagen. Tegenwoordig moeten de paasvuren bijdragen aan het onderling contact van dorpsbewoners. Dat zegt Joop Smit, organisator van een paasvuur in Groningen.

Jaarlijks worden aan het begin van een nieuw jaargetijde meerdere vuren ontstoken. Zo zijn er het midzomervuur, meivuren op de Waddeneilanden en de Martinusvuren op Sint Maarten.

Volgens Smit, bestuurslid van een dorpsvereniging in het Groningse Westeremden, moesten de paasvuren in voorbije jaren vooral zorgen voor een goede oogst. “Met het verjagen van de geesten zou de grond vruchtbaarder worden.” Ook de rook en as zouden bijdragen aan toename van de vruchtbaarheid.

Tegenwoordig is het ontsteken van een paasvuur vooral een kwestie van prestige geworden. Zo strijden Twentse buurtschappen om de titels ‘grootste paasvuur’ en ‘mooiste paasvuur’. Het wereldrecord voor het grootste paasvuur is in handen van het buurtschap Espelo in Twente. Na een half jaar bouwen kwamen zij in 1987 tot een zogeheten paasbult – een berg brandbaar materiaal – van ruim 27 meter hoog. De gemiddelde paasvuren hebben een hoogte van tien tot twaalf meter.

Behalve prestigestrijd is het paasvuur ook verworden tot sociaal evenement, waarbij diverse activiteiten worden georganiseerd. “Het is een soort dorpsfeest met hapjes en drankjes”, zegt Smit. De vuren zouden het onderlinge contact tussen de dorpsbewoners versterken. “Er komen veel mensen uit het westen in de dorpen wonen en dit is een goede manier om elkaar te leren kennen.”

xc2xa9 Nieuws.nl

0 thoughts on “Paasvuur: van bijgeloof tot dorpsfeest

  1. Kijk ook eens op mijn log 050328… 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s