Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Chronische vermoeidheid erkend als ziekte

Een reactie plaatsen

Uitgegeven op 26 april 2005 om 21:59 uur

(Novum) – Chronische vermoeidheid geldt bij WAO-keuringen als officieel erkende ziekte. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een motie daartoe aangenomen. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) liet de Kamer eerder weten het vermoeidheidssyndroom ME niet als ziekte te willen erkennen.

Hoogervorst week met zijn stellingname onder meer af van een advies van de Gezondheidsraad. Volgens de minister is de wetenschappelijke onderbouwing voor het chronisch vermoeidheidssyndroom onvoldoende. Duizenden mensen met een WAO-uitkering worden binnenkort versneld herkeurd. Zonder erkenning kunnen ME-patixc3xabnten geen beroep doen op een uitkering.

De complete oppositie en regeringspartij D66 steunde dinsdag de motie van GroenLinks. De motie stelt dat ME in de keuring voor de WAO als ziekte moet worden beschouwd. Verzekeringsartsen kunnen mensen dan niet op voorhand een uitkering weigeren. Eerst moet worden vastgesteld welke beperkingen de patixc3xabnten hebben.

In Nederland kampen ongeveer dertig- tot veertigduizend mensen met ME. De enige remedie is volgens de Gezondheidsraad psychotherapie: zeventig procent van de patixc3xabnten heeft daar baat bij.

[Copyright 2005, Novum]

0 thoughts on “Chronische vermoeidheid erkend als ziekte

 1. Beste Marijke, zou je mij de naam -als die bestaat- kunnen geven van de bundel waarin de gedichten van Antjie Krogt voorkomen die over de menopauize gaan? Dag Maria

 2. Ik weet niet of dat wel zo’n positief bericht is. Dit zet de deuren wagenwijd open voor nog meer uitkeringsfraude.

 3. Uitkeringsfraude kan overal ontstaan, als je het hebt over ‘ziekte’s van de geest’. Juist psychische klachten, die naar mijn mening even serieus behandeld moeten worden als de lichamelijke, behoren nu eenmaal tot de niet makkelijk toegankelijke gebieden van de geneeskunde.
  ME is een ziekte waar voor lichamelijke symptomen, een psychische verklaring wordt gegeven, en dus niet serieus genomen hoeft te worden, waardoor m.i. de ‘wetenschappelijke onderbouwing’ van ME nooit gemaakt zal kunnen worden.
  Het is positief dat mensen met dergelijke klachten nu niet meer bij voorbaat met een kluitje in het riet kunnen worden gestuurd, met de boodschap: “u bent niet ziek , u stelt zich aan”

 4. Uitkeringsfraude?
  Weet je wat: we schrappen alle ziekten van de lijst waarbij het hoofd niet van de romp gescheiden is, want dat is toch allemaal aanstellerij.
  En zelfs dat schrappen we, want dat kun je ook tot psychisch probleem reduceren: het hoofd bestuurt het lichaam niet meer correct.
  Worden de kosten van de gezondheidszorg ook meteen veeeeeeeeeel lager.
  Bij deze regering heb je groot kans dat ze het serieus in overweging nemen… 8)

 5. De laatste reaktie vond ik aanvankelijk te belachelijk voor woorden, maar ik voel mij nu geroepen om toch nog maar even te reageren.
  Ik ben het met Marijke eens dat uitkeringsfraude overal kan ontstaan. ME is nou eenmaal moeilijk vast te stellen en gemakkelijk te simuleren.
  Daardoor kan er meer uitkeringsfraude ontstaan en daarom weet ik niet of het bericht alleen maar positief is.
  De positieve kant van het verhaal is dat deze patienten een uitkering kunnen krijgen en de negatieve kant is dat hierdoor het uitkeringsfraudepercentage op kan lopen.
  *kijkt nog eens naar de reaktie van Niklas*
  Tjonge, wat een bitterheid!

 6. @UncleB: De enige reactie die jij gaf, spreekt voor zichzelf, en daar heb ik op gereageerd. Als je die ironie als bitterheid wilt opvatten, moet je dat zelf weten, maar ik heb in al die jaren nog nooit aanleiding gevonden om jouw houding tegenover alles wat met psychische problematiek te maken heeft als ironie te beschouwen. Jij hebt dat altijd afgedaan als een problematiek die iedereen zonder moeite kon oplossen door zich niet meer aan te stellen en een voorbeeld te nemen aan jou. Dat heb ik pas als bitter ervaren.

 7. Je geeft me teveel krediet. Mensen zouden zichzelf te kort doen door een voorbeeld te nemen aan mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s