Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

EU maakt roken belachelijk met feesttoeter

Een reactie plaatsen

AMSTERDAM, 26-05-2005 – (Novum) – Op een feesttoeter blazen bij het opstaan, tijdens een pauze op school of op het werk, of na een maaltijd: met een nieuwe campagne van drie televisiespots die vanaf 7 juni in alle 25 lidstaten tegelijk worden uitgezonden start de Europese Unie een nieuwe campagne tegen het roken, speciaal gericht op mensen tussen de 12 en 30 jaar.

“Wij willen aan de jongeren overbrengen dat roken belachelijk is, dat het niet cool is”, aldus EU-commissaris voor volksgezondheid en consumentenbescherming Markos Kyprianou. Door mensen in alledaagse situaties in plaats van een sigaret een feesttoeter in de hand of mond te geven, willen de makers van de spotjes tonen hoe belachelijk roken is. Volgens Kyprianou denken veel jongeren dat zij moeten roken om ‘erbij’ te horen. Met de campagne is een bedrag van 72 miljoen euro gemoeid.

Kyprianou zei dat vooralsnog geen Europees rookverbod wordt overwogen, maar dat wetten tegen het roken in openbare ruimten in Ierland en Italixc3xab erg goed werken. “Het heeft een positief effect op de volksgezondheid en maakt het voor rokers moeilijker om er een op te steken. Veel mensen zijn met roken gestopt omdat ze nergens meer kunnen roken.”

De Europese Unie is ook van plan de subsidie voor tabaksteelt in de komende vijf jaar te verminderen. De EU geeft nu ongeveer een miljard euro per jaar subsidie aan 100.000 boeren, die samen 350.000 ton tabak produceren.

xc2xa9Versatel

0 thoughts on “EU maakt roken belachelijk met feesttoeter

 1. Ik vraag me af of het niet meer het gevolg is van de klimaatverandering dan van de bemesting en ontwatering.

 2. Doet me een beetje denken aan die Nederlandse campagne tegen vandalisme: liepen een stel grote kerels met luiers om vuilnisbakken om te trappen. Of dat nou echt geholpen heeft?
  Wat die rokers betreft: ik denk dat ze zich hier alleen maar nerveuzer en opgejaagder door gaan voelen en MEER gaan roken en obstinater worden.
  Stoppen met roken doe je alleen als het vanuit jezelf komt. Ik weet het, ik was een veel-roker en ben 25 jaar geleden (jubileumfeestje?) gestopt omdat ik toen een zeer pijnlijke lekke long had.

 3. Persoonlijk denk ik ook dat een ontmoedigingsbeleid een beter effect zal hebben. Gewoon nergens meer mogen roken, behalve in je eigen privxc3xa9 omgeving. Dan hoef je je niet meer druk te maken of je er wel bij hoort en valt die reden af om te willen/moeten roken.
  Overigens hoorde ik ook bericht dat er een tendens aan het ontstaan is bij jongeren dat roken lang niet meer zo cool gevonden wordt. Integendeel: niet roken is cool!

 4. Hoe zouden jullie het vinden als koffiedrinkers belachelijk werden gemaakt met het geld van onze EU-afdracht???
  Denk na voordat je “positieve” berichten plaatst!!!

 5. Roken is gewoon heel slecht voor mensen, zeker voor de jongeren. De manier om ze dit aan hun verstand te peuteren is misschien niet zo elegant, maar het uiteindelijke effect weegt naar mijn mening zwaarder dan de gekozen methode om dit te bereiken.

 6. Bovendien zou ik de kofffiedrinkers niet willen vergelijken met rokers, want wanneer iemand koffie drinkt, hoeven anderen niet verplicht mee te drinken. Rokers laten iedereen in de directe omgeving (vaak ongewild) meeroken!!!

 7. Houd wel rekening met de penetrante geur van verse koffie! 15 jaar geleden werd je voor gek uitgemaakt als je zei dat 2e hands rook een niet-roker spontaan van het leven beroofde. Tegenwoordig is dit een “bewezen” (???) feit!
  In (de geur van) koffie zitten nl. ook carcinogenen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat straks de koffie en daarna de alcohol aan de beurt zijn. En dxc3¡xc3¡rna? Nou, hamburgers, patat, ijs, snoep, chocola, pizza’s, macaroni en ga zo maar door…

 8. @Joop: Ik dacht dat het hier over roken ging. Als je kunt worden doodgereden door een auto, wil dat nog niet zeggen dat je niet doodgaat als je wordt verpletterd door een blok beton van 100 ton. En als je als verstokte roker iets tegen koffie hebt, wil dat nog niet zeggen dat roken daardoor gezond wordt. Bij jou geldt kennelijk dat roken niet alleen de longen, maar ook het brein aantast…
  Nu denk je dat je een rabiaat anti-roker tegenover je hebt? Ik ben op 27 augustus 1980 gestopt met roken. Ik rookte toen een pakje shag in twee dagen leeg, maar kreeg een klaplong. Niet direct levensbedreigend, maar wel uitermate pijnlijk bij het ademhalen. Dat is een goede motivatie om te stoppen. Nu rook ik bij speciale gelegenheden weer een peukie mee, als de sfeer dat meebrengt.
  Maar als je samenleeft met een partner met een chronische longziekte als astma, kun je behoorlijk kwaad worden van figuren die ter verdediging van het roken gaan zeveren over de geur van koffie!

 9. Jammer dat de boodschap niet is overgekomen, want het gaat helemaal niet over roken. Het gaat wel over het belachelijk maken van ruim 1/3 van de bevolking.
  We zijn hiermee in een schemerzxc3xb4ne terechtgekomen waarin we allemaal extra waakzaam moeten zijn!

 10. @Joop: Roken is niet alleen kankerverwekkend en dodelijk, het tast kennelijk ook de hersenen aan. Het gaat wel degelijk over ROKEN, waartegen gewaarschuwd wordt met een humoristische campagne.
  Helaas blijkt een aantal mensen al niet meer bereikbaar voor argumenten; jij reageert b.v. je frustratie af over je eigen onmacht om te stoppen met iets, waarvan je donders goed weet dat het uitermate schadelijk is voor jezelf EN ANDEREN, door tekeer te gaan tegen de boodschapper in plaats van tegen jezelf.
  En om je argumenten nog even door te trekken: als 1/3 van de bevolking meent het recht te hebben om te roken, meten ze zich tegelijk het recht aan om een aanslag te plegen op de gezondheid van de overige 2/3 van de bevolking!
  Ik denk dat die 2/3 alle reden heeft “om extra waakzaam te zijn”, en ik vind dat die 2/3 tot nog toe blijk geven van heel veel tolerantie, nu het roken nog niet helemaal verboden is!
  Joop, ik weet maar al te goed (van binnenuit!) hoe het argumenteren van een verslaafde roker in z’n werk gaat… die boodschap is dus kennelijk BIJ JOU niet overgekomen!

 11. De maatschappij dat zijn wij! Jij en ik dus. Ik leg jou mijn wil niet op; leg jij mij jouw wil niet op; en laat er vooral geen minister zijn die ONS BEIDEN de wil oplegt.

  Dit topic acht ik hierbij gesloten. Voel je echter vrij om je mening te ventileren op http://actie.web-log.nl

 12. 1) In elke samenleving is het nodig dat er regels zijn om te voorkomen dat het ene individu door het andere ondergeschoffeld wordt. In een democratie (volgens Winston Churchil de slechtste, maar tevens de enige zinvolle manier van landsbestuur) wordt dat gedaan door een gekozen volksvertegenwoordiging, die een regering aanwijst. Ongelukkigewijs is er altijd een deel van het volk dat een regering moet dulden die het niet gewild heeft. Dat is overigens altijd maar tijdelijk, dan komt er een nieuwe regering.

  2) Ik leg jou mijn wil niet op dat je niet roken mag, maar als jij in mijn omgeving rookt, leg jij wel jouw wil aan mij en anderen op, zonder dat ik me daartegen kan verweren.
  En bovendien schaad je dan onze gezondheid, vooral die mensen die al een longprobleem hebben.
  Overigens betwijfel ik of het wel jouw wil is om te roken, danwel het ontbreken van voldoende wilskracht om te stoppen (had ik zelf ook mee te kampen, tot ik die serieuze waarschuwing kreeg).
  Dit topic gesloten verklaren is wel een heel gemakkelijke aftocht. Alleen de beheerder van dit log is gerechtigd om dit topic te sluiten.

 13. Hallo allemaal, ik denk dat ik wel begrijp wat Joop bedoeld, hij kent , net als ik , andere feiten over roken dan dat wat men vanuit media en politiek wil doen geloven. Oke toegegeven, roken is niet gezond, dat weten we allemaal. Wat (voor mij) wel duidelijk is , is dat roken minder schade toebrengt dan men ons wil doen geloven. (Sterker, roken heeft zelfs een aantal positieve kanten zoals een vermindering in percentage om Alzheimer en Parkinson te krijgen.)

  De redenen hiervoor?O.a. het opvoeren van belastingen, de farmaceuten die een flinke inkomstenpost hebben door deze anti-rook campagne(pleisters etc) en uiteraard de drang van onze regering om steeds meer controlerende en beperkende maatregelen in te stellen. Wellicht klinkt dit vergezocht voor een ander, na al dat wat ik gelezen en bestudeerd heb(en niet alleen mbt roken) heb ik me een andere mening gevormd dan de doorsnee Nederlander.

  Zo ook met Joop, hij bedoeld het niet slecht, hij is doorgaans alleen wat feller dan ik en ik denk tevens dat hij de doelstelling van je weblog niet heeft begrepen/bekeken. Een dergelijke discussie hoort hier m.i. dus ook niet thuis.

  @ Niklas. Volgens mij bedoelde Joop met het sluiten van dit topic dat hij niet meer zou reageren op dit onderwerp, niet dat de beheerster dit zou moeten doen, beetje foute woordkeus…

  Marijke , ik wens je veel succes met de positieve berichten, ook die hebben we soms nodig. Mocht ik wat tegenkomen dan stuur ik het je door.

  Groetjes, Femke van Actie!

 14. @Femke: jaja, de “achtergehouden feiten” en alle complotten die “de politiek” tegen je smeedt…
  Net zoals de graancirkels, waarvan er pas weer eentje is ontdekt door Niburu, waar jullie ook een link naartoe hebben staan: die cirkel positioneren ze in Engeland, 500 km ten oosten van Londen. Moet je eens kijken wat er 500 km ten oosten van Londen ligt…
  Ik weet uit eigen ervaring welke fantastische argumenten je als roker weet te vormen. Als je selectieve informatie bestudeert, en allerlei complotten om je heen ziet, dan kom je vanzelf tot andere conclusies dan wanneer je wat minder krampachtig leeft en denkt.

 15. Dank allemaal voor jullie reacties. Dit weblog is juist bedoeld om op een positieve manier met elkaar in discussie te gaan over elk soort van onderwerp. Ook een felle, op actie gerichte topics horen hier thuis, mits de discussie niet op de man of vrouw gespeeld wordt en het op een persoonlijke vete gaat lijken. GEEN RUZIE’S dus!

  En of een onderwerp gesloten wordt op mijn weblog hangt dus geheel af van de manier waarop er reacties worden gegeven. Ik sluit een onderwerp of wis een bericht als de toon of de woordkeus van degene die een bericht intypt mij niet aanstaat. (racistisch, ruzieachtig, negatief) want op die manier ‘discussie’ voeren hoort inderdaad niet thuis op dit positieve weblog.

  Groet van Marijke

 16. Rokers veroordelen is een negatieve houding.

 17. ‘De Rokers’ worden hier niet veroordeeld. Het gaat om de realiteit van het niet te ontkennen feit dat als iemand rookt, zij anderen mee laten roken, vaak ongewenst. En dat mogen ‘De Rokers’ anderen niet aandoen. Dat is wat ‘veroordeeld’ wordt! En dat is dus negatief naar de niet rokers toe!

 18. Als rokers in alles zo geniaal waren als in het vinden en opblazen van kleine positieve dingetjes over roken en het bagatelliseren en ontkennen van de enorme negatieve kanten en de overlast voor anderen, dan zou de wereld er nog eens mooi uit kunnen komen te zien.
  En nogmaals: ik weet uit decennialange eigen ervaring hoe die smoezenfabriek in je hoofd werkt, dus mij lul je niet om…! 😀

 19. Er is nu een verzamelsite over het onderwerp: http://rookverbod.jouwpagina.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s