Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Franse journaliste terug in Frankrijk

Een reactie plaatsen

PARIJS – Florence Aubenas, de journaliste van het Franse dagblad Libxc3xa9ration die meer dan vijf maanden geleden in Irak was ontvoerd, is vrijgelaten. Het vliegtuig dat haar terugbracht naar haar geboorteland, landde zondagavond op het militaire vliegveld Villacoublay bij Parijs.

President Jacques Chirac was op de luchthaven om Aubenas te verwelkomen. De journaliste werd vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy, die haar tegemoet was gereisd, en de directeur van Libxc3xa9ration Serge July. Ook Aubenas’ Iraakse gids Hussein Hanun al-Saadi is weer op vrije voeten. Hij heeft zich bij zijn familie in Bagdad gevoegd.

Zware omstandigheden

Aubenas zei dat ze onder zware omstandigheden werd vastgehouden. Haar armen en enkels waren vastgebonden en het grootste deel van de tijd had ze een blinddoek voor.

De 44-jarige Aubenas en haar gids werden op 5 januari ontvoerd, vlak nadat zij hun hotel in Bagdad hadden verlaten. Volgens Libxc3xa9ration-directeur Antoine de Gaudemar zijn de twee gijzelaars zaterdagmiddag vrijgelaten. Aubenas is “in goede gezondheid”. De Franse ambassadeur in Irak, Bernard Bajolet, noemde haar “dunner, maar opvallend levendig en vrolijk”.

Chirac zei zondag in een toespraak voor de televisie dat de hele natie gelukkig is als gevolg van het bexc3xabindigen van de gijzeling van Aubenas en haar gids. Hij dankte iedereen in binnen- en buitenland die zich heeft ingespannen om de vrijlating van de twee mogelijk te maken.

Losgeld

De journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen meldde zaterdag dat Aubenas’ ontvoerders een losgeld van 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) hadden gexc3xabist. Michel Barnier, tot vorige week minister van Buitenlandse Zaken, ontkende voor de Franse televisie dat een losgeld is betaald voor de vrijlating van Aubenas en haar gids.

Roemeense journalisten

Aubenas zou anderhalve maand zijn vastgehouden op dezelfde plaats als drie Roemeense journalisten die na haar werden ontvoerd. Twee van hen, Marie-Jeanne Ion en Sorin Miscoci, zeiden dat zondag voor de Franse radio. Na haar aankomst in Parijs ontkende Aubenas dat ze met de Roemenen gevangen heeft gezeten.

De Roemenen zijn op 22 mei vrijgelaten. Sindsdien zijn er voortdurende contacten geweest tussen Roemeense inlichtingendiensten en de Franse en de Italiaanse geheime diensten die enkele maanden geleden de journaliste Giuliana Sgrena hebben vrijgekregen.

Louche zakenman

Achteraf bleek dat de ontvoering van de Roemenen vermoedelijk, met medeweten van hun Iraakse gids, was georganiseerd door een louche zakenman met een Iraaks paspoort die in de Roemeense hoofdstad Boekarest woonde. Die man zou hen naar Irak hebben gestuurd, hun ontvoering hebben georganiseerd en daarna tegen betaling hebben aangeboden om hen vrij te krijgen. De man is inmiddels spoorloos.

xc2xa9Feed24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s