Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Akkoord over sloop nederzettingen

Een reactie plaatsen

Israxc3xabl en de Palestijnse autoriteit hebben een akkoord bereikt over de vernietiging van joodse nederzettingen in de Gazastrook. Dat heeft de Amerikaanse minister Rice, op werkbezoek in Israxc3xabl, bekendgemaakt.

De Palestijnen zijn de relatief dure woningen in de nederzettingen liever kwijt dan rijk. Ze vrezen dat de huizen inzet zouden kunnen zijn van gevechten tussen Palestijnen onderling. Ze willen het vrijkomende terrein in de dichtbevolte Gazastrook gebruiken voor hoogbouw.

“Het was hun keuze”, benadrukte een woordvoerder van het Israxc3xablische ministerie van Buitenlandse Zaken. “Als ze de huizen hadden willen hebben, hadden ze die kunnen krijgen.” Volgens Israxc3xablische media kan het sloopmateriaal van de huizen worden gebruikt bij de bouw van een zeehaven in Gaza.

Vreedzame terugtrekking
De evacuatie van joodse kolonisten zou half augustus moeten beginnen. De partijen zijn overeengekomen samen te werken om een vreedzame terugtrekking van de Israxc3xablische troepen uit de Gazastrook mogelijk te maken.

De Israxc3xablische premier Sharon onderstreepte echter nog eens dat er geen vooruitgang kan worden geboekt in het vredesproces voordat de Palestijnse autoriteit militante groeperingen heeft ontwapend en ontmanteld.

Israxc3xabl vreest dat Palestijnse militanten gebruik zullen maken van de terugtrekking om hun positie in de Gazastrook te verstevigen. De Palestijnse president Abbas wil echter geen confrontatie met de gewapende groepen.

Grens openstellen
Hij geeft er de voorkeur aan de gewapende leden onder te brengen bij Palestijnse veiligheidsdiensten en de kopstukken van de bewegingen onderdeel te maken van het politieke proces.

Dinsdag ontmoeten Sharon en Abbas elkaar. Naar verwachting zal Abbas aandringen op het openstellen van de grens tussen Israxc3xabl en de Gazastrook. De Palestijnen willen ook de het vliegveld van Gaza, gesloten sinds 2000, weer open gaat.

xc2xa9NOS

0 thoughts on “Akkoord over sloop nederzettingen

  1. Het lijkt zo negatief, dat afbreken van die huizen. Maar als ik de redenering hoor die erachter zit, zie ik het als een verfrissende kijk uit een andere hoek dan de onze. Tegen de achtergrond van die culturele en sociale verschillen klinkt het ineens logisch… en positief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s