Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

KNMI: ozonlaag groot voor tijd van het jaar

Een reactie plaatsen

Het onderstaande bericht lijkt aanvankelijk niet zo positief. Maar blijf lezen, want vooral de laatste alinea is zeer verheugend! xc2xa9Marijke

(Novum) – Het ozongat boven de Zuidpool is groot voor deze tijd van het jaar. Alleen in 1996 en 2000 was het gat even groot. Het gat breidt zich snel uit en bereikt deze week een oppervlakte van ongeveer de afmeting van Europa. Uiteindelijk neemt de grootte van het gat vanaf eind september weer af. Dat meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) woensdag.

Het ozongat ontstaat sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw jaarlijks in de lente boven de Zuidpool. In het gebied van het gat is zeker de helft van de ozon uit de ozonlaag, op een hoogte tussen tien en veertig kilometer, door menselijke invloeden afgebroken.

Het tekort aan ozon ontstaat door verbindingen met chloor, extreem lage temperaturen op grote hoogte en zonlicht. Pas als de zon in de zomer hoger staat en de temperaturen stijgen, kunnen weer ozonmoleculen van buiten het Zuidpoolgebied worden aangevoerd, waardoor de laag wordt hersteld.

Door internationale maatregelen neemt de hoeveelheid voor de ozonlaag schadelijke stoffen jaarlijks af met enkele procenten. Naar verwachting is de ozonlaag halverwege deze eeuw grotendeels hersteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s