Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Vier schilderijen van Rembrandt ontdekt

Een reactie plaatsen

AMSTERDAM – Uitgebreid onderzoek heeft geleid tot de ontdekking van vier nieuwe Rembrandts. Het betreft schilderijen waarvan niemand dacht dat ze van de meester konden zijn. Nieuw inzicht in Rembrandts manier van werken heeft tot de vondst geleid, zegt prof. Ernst van de Wetering, leider van het Rembrandt Research Project (RRP). Hij verkreeg dat inzicht tijdens de restauratie van Studie van een vrouw met witte muts.
Dit schilderij is samen met Studie van een wenende vrouw (uit het Detroit Institute of Arts), Studie van een oude man in profiel en Studie van een oude man met baard (beide uit de privxc3xa9-collecties van de familie Bader in de VS) vanaf vandaag in het Rembrandthuis in Amsterdam te zien.

Van Studie van een vrouw met witte muts werd algemeen verondersteld dat het een 18de- of 19de-eeuws werk was. Het blijkt uit 1640 te zijn. Van de andere drie werd tot nu toe gedacht dat het kopiexc3xabn door leerlingen van Rembrandt waren.

Volgens Van de Wetering zijn het olieverfstudies die Rembrandt maakte ter voorbereiding op bekende grote schilderijen, alleen om te zien hoe het hoofd van een persoon er in ongewone belichting precies uitziet.

Van de Wetering kreeg ruim twee jaar geleden door het veilinghuis Sotheby’s een foto toegestuurd van het schilderij dat nu Belichtingsstudie van een vrouw met witte muts wordt genoemd. Hij liet het werk overkomen in het atelier van Martin Bijl, vaste restaurator van het RRP.

Uit kostuumonderzoek bleek dat de muts en de bontmantel niet met elkaar corresponderen: de muts bleek een werkstersmutsje, terwijl de bontmantel te chic is voor een werkster. De bontmantel bleek pas laat in de 18de eeuw over de oorspronkelijke voorstelling geschilderd.

Dendrochronologisch onderzoek (het tellen en meten van jaarringen om tot een datering te komen) wees uit dat het originele paneel van het schilderij uit dezelfde boom is gezaagd als vier andere schilderijen die in Rembrandts atelier ontstonden, waaronder Rembrandts Zelfportret uit 1633 in het Louvre. Rxc3xb6ntgenstralen legden bovendien onder de mantel een los geschilderd 17de-eeuws werksterskostuum bloot. Na een ingrijpende restauratie is dat nu weer zichtbaar.

Sinds de oprichting van het RRP in 1968 worden schilderijen onderzocht met wetenschappelijke methoden zoals dendrochronologisch onderzoek, rxc3xb6ntgen- en infraroodonderzoek (waarmee onderschilderingen zichtbaar gemaakt kunnen worden) en onderzoek naar verfmonsters, waarmee onder meer kan worden bepaald of in latere eeuwen extra lagen verf zijn aangebracht. Tot 1968 werden toeschrijvingen alleen gedaan op basis van onderzoek naar de stijl van schilderen.

De Studie van een vrouw met witte muts werd in 1931 voor het laatst door een kunsthistoricus als een echte Rembrandt geaccepteerd. Geroemde onderzoekers zoals Abraham Bredius en Werner Sumowski namen het schilderij daarna niet op in hun catalogi van het Rembrandt-oeuvre.

Van de Wetering is verheugd: ‘Het is zo fascinerend weer een nieuw deel van Rembrandts manier van werken te leren begrijpen.’

xc2xa9 de Volkskrant

0 thoughts on “Vier schilderijen van Rembrandt ontdekt

 1. Als een stad geen dak heeft ben je dakloos. Het blijft een triest gegeven, dakloos zijn. Voor je het weet sta je op straat in Nederland. Behoorlijk onbeschaafd. Toen ik hoorde van de eerste daklozen en zwervers kon ik m’n oren niet geloven.

  En nu is het al min of meer ‘gewoon’ in dit lage landje aan de Noordzee.

  Het is een flater van de eerste orde. Elk land dat zwervers kent daarvan moest de regering terug naar school. Die weten niet wat er leeft onder de mensen.

  Groetjes!

  p.s. wat leuk wat je vertelde van die grote rode kater, ik heb net kater Bosje van eten voorzien, ook een dakloze………..maar hij kan hier altijd terecht voor een hap.

  Fijn weekend Marijke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s