Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Rita minder schadelijk dan verwacht

Een reactie plaatsen

De schade die orkaan Rita in het zuiden van de VS heeft aangericht, lijkt vooralsnog mee te vallen. Inwoners van de getroffen staten Texas en Louisiana willen zo snel mogelijk terug naar huis.

Drie miljoen mensen zijn de afgelopen dagen voor de storm gevlucht. Maar ze mogen voorlopig niet terug, hebben de gouverneurs van beide staten besloten.

“Blijft u alstublieft waar u bent”, riep de Texaanse gouverneur Rick Perry de evacuxc3xa9s op. “Als u op een veilige plaats bent en u heeft voedsel, water en een plaats om te slapen, kunt u daar voorlopig beter blijven.”

Opstoppingen
De autoriteiten willen niet dat de mensen die terugkeren opstoppingen veroorzaken op de wegen die nu nodig zijn voor reddings- en bergingswerkers en voor transport van voedsel.

Er was gedacht dat Rita vooral de stad Houston in Texas zou treffen, maar de storm kwam ten oosten van de stad aan land.

De kuststeden Beaumont, Lake Charles en Port Arthur kregen het het zwaarst te verduren. Door de vloedgolf uit de Golf van Mexico en hevige regenval zijn veel gebieden onder water komen te staan. De elektriciteit werkt daar niet meer.

Raffinaderijen
De olieraffinaderijen in Texas hebben volgens gouverneur Perry weinig te lijden gehad van de orkaan en kunnen hun productie spoedig hervatten. Ook de olieplatforms in de Golf van Mexico “zijn in een redelijk goede staat”.

De raffinaderijen in Texas vertegenwoordigen samen een kwart van de totale olieproductie van de VS. Op het uitblijven van grote schade aan de raffinaderijen is de prijs van een vat ruwe olie inmiddels flink gedaald.

President Bush heeft Texas en Louisiana tot rampgebied verklaard. Dat betekent dat ze gemakkelijker aanspraak kunnen maken op federale noodhulp.

Rita, inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, trekt vandaag naar het midden van de VS. Dat gaat gepaard met zeer zware regenval en windsnelheden tot 60 kilometer per uur, met uitschieters naar 120 kilometer per uur.

xc2xa9NOS-Journaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s