Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

NPS mag blijven bestaan tot 2011

Een reactie plaatsen

En nu maar hopen dat van uitstel afstel komt.. Marijke

Van staatssecretaris Van der Laan van Mediazaken mag de NPS tot 2011 blijven bestaan in plaats van tot 2008. Dat geeft de omroep meer tijd om een nieuw onderkomen voor zijn programma’s te vinden bij de andere omroepen. Van der Laan meldde dat op het jaarlijkse omroepcongres in Bussum.

Zij is over haar nieuwe omroepplan in overleg met de coalitiepartijen. Woordvoerders van CDA en D66 hebben al laten weten de wijzigingen te steunen.

Die houden ook in dat de NOS meer geld en ruimere bevoegdheden krijgt om NPS-programma’s als Nova en Buitenhof over te nemen. In het oorspronkelijke mediaplan van de staatssecretaris stond nog dat de NOS zich uitsluitend met nieuws mag bezighouden, en dus niet dit soort opinixc3xabrende actualiteiten- en discussieprogramma’s mag maken.

Van der Laan heeft de wijzigingen bedacht onder druk van de Tweede Kamer, die veel kritiek op het oorspronkelijke plan had, en met name op de opheffing van de NPS.

“Ik sta voor het plan, maar ben niet doof voor de kritiek”, bekende Van der Laan. “In Hilversum is er angst voor het onbekende en er zijn belangen. Maar er zijn ook oprechte en terechte zorgen.”

Kunst
De staatssecretaris behandelde niet alleen de toekomst van de NPS, maar ook de kunstprogrammering kwam aan bod. Die zou wel eens het kind van de rekening kunnen worden, omdat de de reclame-inkomsten steeds minder worden en dat wil ze voorkomen.

Volgens het nieuwe omroepplan van Van der Laan moet de bijdrage voor leden van de omroep fors omlaag. In het oude plan stond dat het een bedrag van 24 euro moest worden, maar BNN had laten weten dat dat het einde voor deze omroep zou betekenen, omdat veel jongeren dat bedrag te hoog zouden vinden.

De rijksbijdrage voor cultuurprogramma’s gaat omhoog, als het aan de staatssecretaris ligt, en er komen duidelijker richtlijnen voor wat onder cultuur valt: Top of the Pops niet, maar opera wel.

Momenteel is Van der Laan in gesprek met de coalitiepartijen over haar plannen. Op 10 oktober is in de Tweede Kamer het debat over de nieuwe omroepplannen. Van der Laan wil dan de uitkomst van de besprekingen voorleggen.

“Ik ben alert op onbedoelde negatieve effecten van het plan. In goed overleg met de Kamer wil ik daarvoor een oplossing zoeken”, zei de staatssecretaris.

Lees verder

xc2xa9NOS-journaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s