Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Oeuvre Mozart op internet

Een reactie plaatsen

SALZBURG – Het oeuvre van de componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) wordt van de eerste tot de laatste noot leesbaar en reproduceerbaar gemaakt via internet. Het werk wordt nog dit jaar voor iedereen toegankelijk.

Computergebruikers over de hele wereld krijgen niet alleen gratis toegang tot de wetenschappelijke uitgave van de partituren maar ook tot de ‘kritische berichten’, de commentaren waarin musicologen uitleggen welke keuzen ze hebben gemaakt bij het ‘vertalen’ van een oude notentekst naar nieuwe druk.

Dit zegt Ulrich Leisinger, leider van de wetenschappelijke afdeling van het Mozarteum in Salzburg en coxc3xb6rdinator van het internetproject. Volgens Leisinger wordt het oeuvre in de loop van het Mozartjaar 2006 oproepbaar, en is een groot deel van de 26 duizend pagina’s al gescand.

De Oostenrijkse Mozartpionier Nikolaus Harnoncourt luidt morgen in Salzburg Mozarts 250ste geboortejaar in als dirigent en feestredenaar. Ook in Wenen barsten festiviteiten los. Overheden in Oostenrijk tasten dit jaar voor 70 miljoen euro in de buidel voor Mozartevenementen.

De digitalisering van de Neue Mozart Ausgabe (NMA) in Salzburg betekent een revolutie op het gebied van muziekuitgaven. Met oeuvres van grote componisten zijn internationale teams vaak tientallen jaren bezig, waarna men weer opnieuw kan beginnen omdat zich in de tussentijd nieuwe kennis heeft aangediend. Ook met de NMA, waaraan de Nederlandse Mozartexpert Marius Flothuis bijdroeg, is dat het geval.

Volgens Leisinger maakt de digitalisering voortaan tussentijdse aanpassing mogelijk, en zijn in de nabije toekomst allerlei verschillende uitgaveversies met namen en data oproepbaar.

Zo kan met een muisklik ook gekozen worden tussen bijvoorbeeld de ‘Weense’ en ‘Praagse’ versies die Mozart zelf maakte voor verschillende producties van zijn opera’s Le nozze di Figaro en Don Giovanni.

Mozarts manuscripten en brieven komen op langere termijn op internet. De Duitse uitgeverij Bxc3xa4renreiter, die de NMA in papieren vorm op de markt brengt, wordt afgekocht met sponsorhulp van het Amerikaanse printer- en kopieermachinebedrijf Packard. Het Mozarteum heeft zich ermee verzoend dat elke pc-gebruiker moeiteloos thuis aan het printen kan slaan. ‘We proberen wel een soort copyright te ontwerpen om te verhinderen dat musici met rare mengversies op de loop gaan.’

In Nederland brengen de omroepen AVRO, NOS en NPS-tv een Mozartweekend op Nederland 1 en 3.

Mozartconcerten voltrekken zich de komende dagen in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Enschede, Arnhem, Nijmegen en Haarlem.

xc2xa9 de Volkskrant

0 thoughts on “Oeuvre Mozart op internet

  1. Als het een satellietzender is, kunnen ze hem misschien relayen, zodat we er hier ook van kunnen meegenieten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s