Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Jan van Eldik, een man van het hout

Een reactie plaatsen

OCHTEN. Ambachtelijke houten ladders komen al ruim een eeuw uit Ochten. Laddermaker Van Eldik is niet onverdeeld blij met de Europese regels. “Het idee dat je een ladder niet meer als werkplek mag gebruiken, is overdreven.”

Onder een overkapping bij de werkplaats liggen ladders te drogen. Ze zijn deze ochtend in de olie gezet. In de hoge loods erachter staan de tientallen nieuwe exemplaren klaar, tot aan twaalf meter hoog. De geur van hout hangt overal.

Eigenaar Jan van Eldik is 61 jaar. Zijn grootvader startte het bedrijf rond 1900 als wagenmaker.

Later is zijn vader zich in houten ladders gaan specialiseren. Ambachtelijk gemaakt, aanvankelijk voor fruittelers, later vooral voor glazenwassers en schilders.

“En dat doe ik nu nog”, vertelt Van Eldik. “Schilders of glazenwassers die met een houten ladder werken, kiezen daar bewust voor. Het milieuvriendelijker dan aluminium en voelt minder koud aan, Ga in de winter maar eens glazen wassen, terwijl je de hele tijd dat koude aluminium tegen je kniexc3xabn voelt.”

Van Eldik is ‘een man van het hout’. De ladders die bij hem het bedrijf verlaten, voldoen aan de hoogst mogelijke standaard. De technieken zijn veranderd: vroeger werden de ladders in elkaar getimmerd en gedraaid, nu gebeurt het met hydraulische cylinders. Maar sinds jaar en dag gebruikt hij hetzelfde hout: voor de stijlen oregon pine uit Canada, taai maar buigzaam. En voor de sporten het harde essenhout. “Het mag ook geen noestjes hebben, dat zijn zwakke punten.”

Het gaat nog steeds goed, vooral omdat hij vrijwel de laatste in Nederland is die houten ladders op redelijk grote schaal produceert. Maar Van Eldik heeft de laatste jaren wel last gehad van de Europese regelgeving. “Soms is dat goed, bijvoorbeeld dat bedrijven hun ladders ieder jaar moeten laten keuren. Maar het idee dat je een ladder niet meer als werkplek zou mogen gebruiken, is overdreven.”

Ongelukken met ladders zijn volgens Van Eldik alleen mogelijk door oneigenlijk gebruik. Want een houten ladder mag je namelijk maar vanaf xc3xa9xc3xa9n zijde opklimmen. Dat heeft te maken met de bevestiging van de sporten.

Van Eldik denkt dat er een markt blijft voor houten ladders. Het enige probleem is de opvolging. Zijn kinderen zien een toekomst in de ladders niet zitten. “Al is dat eigenlijk geen probleem. De toekomst van de houten ladder is ongewis en als ik stop, hoef ik me er ook geen zorgen meer om te maken.”

De Gelderlander-Rivierenland, Regionieuws

0 thoughts on “Jan van Eldik, een man van het hout

  1. Ik heb zelf jarenlang mijn ladders gekocht en laten onderhouden door de firma Van Eldik. Alleen onstond er het probleem dat de arbodienst ons voorschreef ladders te gaan gebruiken die tot 10 meter hoog konden en maar 20 kilogram mochten wegen. Die waren er toen nog niet, vandaag nog steeds niet, en om van enige aansprakelijkheid af te zijn, zijn wij overgegeaan op alu ladders.

    Maar mocht er ooit iets veranderen aan deze wet, kopen wij onze ladders weer bij Van Eldik. Als deze firma de zware regelgeving ed overleeft heeft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s