Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Doorbraak! Chirac haalt giftig vliegdekschip terug

Een reactie plaatsen

Parijs, Frankrijk xc2x97 Greenpeace is opgetogen over de beslissing van de Franse President Chirac om het vliegdekschip de Clemenceau terug te roepen naar Frankrijk. De Clemenceau was op weg naar de sloopstranden in Alang, India. Het schip is een chemische cocktail van asbest, PCB’s en zware metalen. Er kan gesproken worden van een overwinning voor het milieu.

Het schip verliet Frankrijk op 31 december 2005 onder wereldwijd protest nadat Greenpeace en andere organisaties probeerden de export van dit schip naar India te stoppen. Greenpeace stelde dat export als sloopschip naar India kon worden aangemerkt als illegale (afval)handel vanwege de hoeveelheden gevaarlijke stoffen aan boord. Het Basel-verdrag verbiedt de export van giftig afval van rijke landen naar niet-Europese landen. Gisteren had de Franse Raad van State al gevraagd de reis van de Clemenceau te stoppen.

Overwinning voor het milieu
“Dit is een grote overwinning voor het milieu”, stelt Pascal Husting, directeur van Greenpeace Frankrijk. “In de geglobaliseerde wereld van vandaag is het van essentieel belang dat landen, zoals Frankrijk en India, samenwerken om te zorgen dat gerechtigheid plaatsvindt en dat ze niet schaamteloos hun verantwoordelijkheid afschuiven naar de zwakkere gebieden op deze planeet.

Icoon
De Clemenceau werd een icoon van misbruik in de handel van gif tussen de rijke landen en ontwikkelingslanden. De Clemenceau was een van de grootste schepen op weg naar de sloop, maar jaarlijks eindigt een enorme vloot gevaarlijke schepen vol gifstoffen op de sloopstranden in Azixc3xab. Daar worden ze gesloopt door mensen op blote voeten en zonder enige bescherming.

Precendentwerking
De beslissing van Chirac laat zien dat regeringen onder druk van de publieke opinie maatregelen kunnen nemen om dergelijke misstanden te voorkomen. Martin Besieux, campaigner giftige stoffen voor Greenpeace International: “dit geval zou een precedent moeten scheppen, niet alleen voor sloopschepen, maar voor alle handel in gif”. Greenpeace is ook verheugd met de aankondiging van President Chirac dat Frankrijk met haar partners wil samenwerken om een Europese systeem op te zetten om afgeschreven schepen te ontgiften voordat ze voor de sloop naar India worden gestuurd.

Joeri
‘Ik ben vrijwilliger op het voormalige Greenpeace actieschip de Sirius, waar ik rondleidingen geef voor groepen kinderen tussen de negen en dertien jaar. Vrijwel alle kinderen kijken met veel ontzag naar je, omdat ze denken dat je zelf ook aan echte acties hebt meegedaan voor Greenpeace. ik ben echter niet zo’n held maar probeer op deze manier m’n steentje bij te dragen voor een beter milieu, door kinderen bewust en enthousiast te maken.

Greenpeace Nederland

0 thoughts on “Doorbraak! Chirac haalt giftig vliegdekschip terug

  1. Zou het Franse geweten nog een beetje knagen, na het opblazen van de Rainbow Warrior destijds? Dat werd vooral pijnlijk omdat bekend werd hoe de vork in de steel zat. En nu dreigde er weer heel veel ongewenste publiciteit te ontstaan… Toch goed dat Greenpeace bestaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s