Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Nijmeegse hulp voor Pakistan

Een reactie plaatsen

NIJMEGEN – Een gewone vakantie zal het niet meer worden, maar Johan Dorst kan nu zonder schuldgevoel weg. Met zijn reisgenoten zamelt hij geld in om scholen op te bouwen in het door een aardbeving getroffen Pakistan.

Het is acht oktober 2005. Terwijl India, Afghanistan en vooral Pakistan worden getroffen door een zware aardbeving, zit Johan Dorst thuis aan de tv gekluisterd. Verschillende gedachten spoken door het hoofd van de Nijmegenaar. “Ik schaam me dood, maar het eerste waar ik aan dacht was mijn reis naar Pakistan. Terwijl mensen daar doodgingen, treurde ik om een vakantie.” Het plan om met een groep vrienden de bergen in te trekken werd abrupt verstoort. “We vroegen ons af wat we daar nog te zoeken hadden met al die ellende.” De twijfel sloeg om na een telefoontje met de organisator in Pakistan. “Hij vertelde dat de bevolking ons nodig had, want de toeristen zorgen voor werk en inkomen.”

Een artikel over een arts van het Radboud Ziekenhuis die in het rampgebied hulp verleende, deed daar nog een schepje bovenop. Dorst, predikant van de Ontmoetingskerk, nodigde de arts uit om zijn verhaal te vertellen. Danig onder de indruk besloot hij zelf in actie te komen.

“We hebben contact opgenomen met Cordaid. Zij zijn bezig met een groot project om veertig scholen op te zetten in afgelegen dorpen. Ze waren erg blij om te horen dat we mee wilden werken.” Een nieuwe school bouwen in Pakistan kost 4250 euro. Met de insteek om xc3xa9xc3xa9n gebouw te financieren, begonnen de groepsleden geld in te zamelen. Dorst maakte gebruik van zijn netwerk binnen de kerk. “De actie kwam langzaam op gang, maar het werkte als een sneeuwbal. Steeds meer mensen raakten gexc3xafnspireerd.” Met onder andere verkoop van kaarsen en het ophalen van statiegeldbonnen stroomt het geld binnen. “Afgelopen zondag zijn we de grens van 4250 euro gepasseerd. Maar we gaan door tot eind mei, misschien kunnen we nog een school financieren.”

Eind juni gaat Johan Dorst alsnog op reis naar Pakistan. “We lopen daar nu tenminste niet rond als rijke westerlingen die even rondtrekken. Ik zou me erg schuldig voelen als ik niets gedaan zou hebben.”

xc2xa9De Gelderlander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s