Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Natuurvorsers ontdekken ruim 1700 planten en dieren

Een reactie plaatsen

RIJSWIJK – Amateur-natuurvorsers en deskundigen hebben tijdens de zogeheten 1001-soortendag zeker 1712 soorten planten en dieren gevonden. Dat aantal zal zeker nog toenemen, omdat de uitslagen van acht tellingen zondagavond rond 18.30 uur nog niet bekend waren.

27 bezoekerscentra voor natuurgebieden in Nederland hadden het evenement georganiseerd. De telling begon zaterdagmiddag en eindigde 24 uur later. Natuurdeskundigen namen telkens een groep bezoekers mee naar een gebied om de soorten te tellen.

De variatie aan planten bleek aanmerkelijk groter dan die aan dieren. De onderzoekers konden 1007 soorten planten noemen. Van de gewervelde dieren waren de vogels het talrijkst. De natuurvorsers rapporteerden 181 soorten van deze gevleugelde wezens.

Van de natuurgebieden bleek Texel het rijkst aan soorten. Rond het bezoekerscentrum Nationaal Park Duinen van Texel werden 851 verschillende planten en dieren geteld. Er waren bijvoorbeeld 21 soorten paddenstoelen, 455 soorten hogere planten als bomen, 35 soorten weekdieren en 138 soorten vogels. Ook werden vijftien soorten zoogdieren en negentien soorten vissen gesignaleerd. De natuurvorsers konden geen enkel reptiel en slechts xc3xa9xc3xa9n soort bloedzuigers melden.

Uit de omgeving van bezoekerscentrum Het Zandspoor in Schoorl (Noord-Holland) werd slechts xc3xa9xc3xa9n reptiel en geen enkele andere dier- of plantensoort gemeld. Rond het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold stelden de natuurvorsers achttien soorten vast, waaronder zeventien vogels. Daarentegen bleek de natuur rond Nijmegen en rond Klein Profijt (in de buurt van Poortugaal in Zuid-Holland) zeer gevarieerd. Daar konden 381, resp. 349 soorten worden gerapporteerd. In het bekende natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland stuitten de natuurvorsers op 147 soorten planten en dieren.

xc2xa9Telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s