Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Waarom de euro toch een succes is

Een reactie plaatsen

AMSTERDAM – Meneer en mevrouw Even waren het eerst, vijf jaar geleden. Het jaar 2002 was amper een minuut oud, toen de toevallig passerende meneer Even op de Markt in Maastricht bij de plaatselijke SNS Bank soepeltjes een handvol eurobiljetten uit de muur trok.

De toenmalige minister van Financixc3xabn, Gerrit Zalm, voorbestemd om de eerste tastbare euroxe2x80x99s te pinnen in de geboortestad van de nieuwe munt, zat rond die tijd nog muurvast in de hossende menigte op de Markt van Maastricht. En wat zei meneer Even, die zomaar de geschiedenis naar zich toetrok, nonchalant tegen de Volkskrant? xe2x80x98Och, we hadden toevallig geld nodig.xe2x80x99

En dat is natuurlijk waar: het is maar geld, zoxe2x80x99n euro. Verguisd geld, bovendien. Op warme gevoelens jegens de gemeenschappelijke Europese munt is de gemiddelde Europeaan ook vijf jaar na dato nog niet te betrappen.

Niettemin is, al het geklaag ten spijt, de euro met een beetje goede wil een succes te noemen. Zeven redenen om de euro te koesteren.

Vrijwel unaniem krijgt de jonge munt de schuld van prijsverhogingen in de kroeg en in de winkel. xe2x80x98Dat was het dieptepunt in het vijfjarig bestaan van de euroxe2x80x99, vindt Corien Wortmann, die namens het CDA in de monetaire commissie van het Europees Parlement zit. xe2x80x98De horeca en de supermarkten hebben de invoering van de euro misbruikt door de prijzen te verhogen.xe2x80x99

Niettemin steunt het gevoel onder veel Europeanen dat alles met de invoering van de euro duurder is geworden, volgens de Europese Commissie niet op de cijfers. Sinds 2002 is de jaarlijkse prijsstijging niet een keer boven de 2,4 procent uitgekomen. Dat is een uiterst beschaafd inflatieniveau.

Lees verder

0 thoughts on “Waarom de euro toch een succes is

  1. Mmmm… iets waarover ik heel goed moet nadenken.. want ik ben de afgelopen vijf jaar alleen maar armer geworden. Maar misschien ligt dat aan mijn manier van geldbeleving..

  2. De verantwoordelijke voor de invoering van de Euro, Gerrit Zalm, heeft ons bezworen dat die invoering GEEN prijsverhoging ten gevolge zou hebben. En hij zit er nog steeds, net als Verdonk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s