Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Miljarden voor achterstandswijken

Een reactie plaatsen

De 21 grootste woningcorporaties van Nederland, verenigd in de Vernieuwde Stad, verdubbelen de komende jaren hun investeringen in achterstandwijken. Tot 2020 trekken de sociale verhuurders jaarlijks circa 2,5 miljard euro uit voor het oplappen van oude wijken in de Randstad.

Met het geld gaan de corporaties extra renoveren, slopen en bijbouwen. Ook verdrievoudigen de corporaties het bedrag dat zij uitgeven aan leefbaarheid en sociale programmaxe2x80x99s op het gebied van zorg en veiligheid.

De corporaties willen, waar nodig, de regie over de achterstandwijken overnemen van gemeenten. Volgens de Vernieuwde Stad is de toestand alarmerend. Het is niet meer mogelijk langer te wachten. ‘Als gemeenten in de probleemwijken niet het voortouw nemen, dan doen wij het wel.

De corporaties financieren de extra uitgaven door meer te lenen. Daarnaast willen zij huurders met een goed inkomen een hogere huur in rekening kunnen brengen. xe2x80x98Wij nemen bewust een risico,xe2x80x99 zeggen de sociale verhuurders. xe2x80x98Projectontwikkelaars zullen dat niet doen, want die moeten winst maken. Daar tegenover staat dat als wij erin slagen om een achterstandswijk op te knappen, de gebouwen in die wijk vanzelf meer waard worden. Daar profiteren corporaties ook van.xe2x80x99

Deze aankondiging is zorgvuldig gekozen. Aan de formatietafel wordt gesproken over manieren om woningcorporaties te dwingen meer te investeren in woningbouw, schoolgebouwen en zorginstellingen.

Dat is een uitvloeisel van de verkiezingsstrijd. De verkiezingsprogrammaxe2x80x99s van alle politieke partijen behelzen plannen om de teugels bij de corporaties aan te halen, uit onvrede met hun achterblijvende prestaties en de uitdijende vermogens van de sociale verhuurders.

De 21 corporaties die deel uitmaken van de Vernieuwde Stad willen de meest ingrijpende vorm van overheidsbemoeienis xe2x80″ het direct afromen van hun vermogens door de overheid xe2x80″ voor zijn. Daarnaast onderscheiden zij zich van collega-corporaties, die nog geen nieuwe plannen naar buiten hebben gebracht, en het risico lopen hierop door het nieuwe kabinet te worden aangesproken.

De Vernieuwde Stad wil dat ook het ministerie van VROM extra geld uittrekt voor de achterstandwijken. xe2x80x98Het zou VROM sieren als dat zijn bijdrage opschroeft. Maar wat er ook gebeurt: wij verdubbelen onze uitgaven in achterstandwijken.xe2x80x99

xc2xa9DeVolkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s