Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Kabinet klaar voor bordesscxc3xa8ne

Een reactie plaatsen

Koningin Beatrix bexc3xabdigt vandaag het kabinet-Balkenende IV. Wat staat er deze dag op het programma? 

’s Ochtends is eerst het constituerend beraad, de oprichtingsvergadering van het kabinet. Alleen de ministers zijn uitgenodigd voor deze bijeenkomst in een zaal van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) op het departement van Algemene Zaken. Zij zullen officieel instemmen met het regeerakkoord.

Iedereen is wel bij formateur Balkenende op bezoek geweest. Maar nu, met zijn allen samen, kunnen werkafspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de exacte portefeuilleverdeling.

Sufferd
In het verleden is het wel voorgekomen dat ministers het beraad aangrepen om lastige politieke kwesties behendig te regelen. Het verhaal gaat dat minister Zalm van Financixc3xabn plotseling op de proppen kwam met de zogenoemde Zalmnorm, die jarenlang is gehanteerd. Niemand zou hebben begrepen wat zijn voorstel eigenlijk inhield. Dus is het maar aangenomen.

In de krant De Pers typeert voormalig topambtenaar Sweder van Wijnbergen het constituerend beraad als volgt: "Als je als nieuwe minister een sufferd bent, wordt alles je afgepakt".

Na het constituerend beraad, dat vaak niet langer dan een uurtje duurt, vertrekken de ministers naar paleis Huis ten Bosch. De gasten krijgen er geen lunch, wel een drankje.

In de Oranjezaal is de officixc3xable bexc3xabdiging door koningin Beatrix. De directeur van het kabinet der Koningin Schellekens leest de eed of de belofte voor. De bewindslieden beloven trouw aan de Grondwet en een "getrouwe vervulling" van hun ambt.

De bexc3xabdiging is overigens alleen voor de nieuwe ministers van het kabinet – dertien in totaal. Premier Balkenende en de twee CDA-ministers Van der Hoeven en Hirsch Ballin zijn al bexc3xabdigd. Dat hoeft niet opnieuw te gebeuren.

Pas als alle ministers aan de beurt zijn geweest, is het vierde kabinet Balkenende een feit.

Bordesfoto
Vervolgens is het – rond 15.00 uur – tijd voor de beroemde bordesscxc3xa8ne. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft alle televisieploegen en fotografen keurig, zo’n vijftien meter voor het bordes opgesteld. Velen hebben een trapje meegenomen om beter zicht te hebben op de nieuwe ministersploeg. De koningin loopt met de ministers een paar treden van het bordes naar beneden. Dan is het plaatsjes schieten.

De vicepremiers staan altijd naast de koningin. Verder zijn de bewindslieden vaak opgesteld naar de belangrijkheid van hun departement.

De bordesscxc3xa8ne bestaat trouwens pas sinds 1971. Voor die tijd zijn er alleen foto’s van bewindslieden bij elkaar, dus zonder de koningin.

Als de ministers naar hun departement zijn vertrokken, zijn de staatssecretarissen welkom op Huis ten Bosch. In de Oranjezaal volgt dezelfde procedure, maar een bordesfoto zit er voor hen niet in.

Op de departementen volgt later in de middag nog het protocol van overdracht, de nieuwe ministers krijgen officieel de dossiers uit handen van hun voorgangers.

Dit gebeurt niet altijd zorgvuldig, merkte oud-LPF-minister De Boer van Verkeer een paar jaar geleden. Hij vertelde in de Volkskrant dat zijn voorganger Netelenbos er een half uurtje voor uittrok. De Boer bleef daarna achter met een vuistdik dossier, dat echter niet alle relevante informatie bleek te bevatten. De tegenvallers bij de Betuwelijn kwamen er niet in voor.

Trxc3xaavezaal
De volgende dag, op vrijdagochtend, is in de Trxc3xaaveszaal de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet. Nog xc3xa9xc3xa9n keer mogen de cameraploegen en fotografen aan de slag. Dan gaat de nieuwe ploeg van Balkenende echt aan het werk.

xc2xa9NOS.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s