Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

De economie van het genoeg

Een reactie plaatsen

THAILAND. De ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, deUNDP, heeft zich enthousiast uitgelaten over de xe2x80x98economie van het genoegxe2x80x99 die de nieuwe regering van Thailand nastreeft. Sinds oud-generaal Surayud Chulanont na de staatsgreep in september werd benoemd tot interim-minister-president heeft hij voortdurend gewezen op de noodzaak om de stormachtige economische groei van de laatste jaren in balans te brengen met matiging en zorg voor de natuur en de sociale onderklasse. In navolging van Bhutan, het kleine Aziatische koninkrijk, heeft Thailand aangegeven zich meer te willen richten op de geluksbeleving van de mensen dan op de cijfers die de waarde van de nationale economie uitdrukken.
Terwijl hij onder vuur ligt van economen die vrezen dat buitenlandse investeerders hun interesse in Thailand verliezen, heeft Surayud bijval gekregen van de UNDP. In het in januari gepresenteerde Thailand Human Development Report 2007 wordt gesteld dat de xe2x80x98economie van het genoegxe2x80x99 de poort is naar het terugdringen van armoede, ongelijkheid en corruptie, terwijl ze een bescherming biedt aan financixc3xable crises. The Economist (11 jan. 2007) oordeelt dat het UNDP zichzelf belachelijk maakt door openlijk steun te betuigen aan een beleid dat niet eerder door een land is uitgetest en bewezen.
Bangkok Post (10 nov. 2006) legt uit dat de xe2x80x98economie van het genoegxe2x80x99 (in Nederland al langer gepropageerd door econoom Bob Goudzwaard) teruggrijpt op een boeddhistische filosofie. In Thailand is zeker 90 procent van de 65 miljoen inwoners boeddhist. Ook minister-president Surayud is een vrome boeddhist; na zijn pensionering in 2003 trok hij zich terug in een klooster. Na de financixc3xable crisis in 1997 is de filosofie afgestoft en verder ontwikkeld door de koning van Thailand.

Uit: www.ode.nl (Een aanrader als het om positief nieuws gaat!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s