Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Nederzetting uit de IJzertijd gevonden

Een reactie plaatsen

Fluitenberg – In de bodem van de toekomstige begraafplaats Zevenberg, ten noorden van Fluitenberg, hebben archeologen restanten gevonden die wijzen op een nederzetting uit de IJzertijd. De komende weken moet de omvang van de bijna drieduizend jaar oude nederzetting duidelijk worden.

Volgens Wijnand van der Sanden, provinciaal archeoloog bij het Drents Plateau, is de vondst voor deze regio bijzonder. "We zijn in dit gebied niet eerder op sporen van een nederzetting gestuit. Maar het past wel bij de grafheuvels die er liggen." De nederzetting ligt ongeveer een halve meter onder het maaiveld.

Het archeologische onderzoek in de bodem bij Fluitenberg heeft tot dusver al een paar geheimen zichtbaar gemaakt: vuursteenresten en paalsporen van gebouwen, mogelijk boerderijen. Van der Sanden: "De komende weken gaan we het gebied in kaart brengen. We zijn natuurlijk benieuwd hoe groot de nederzetting is." Eventuele vondsten worden gedocumenteerd en opgeslagen in het archeologisch depot.

De nieuwe begraafplaats zou al in 2006 worden aangelegd, maar de gemeente heeft de laatste benodigde gronden later dan gepland verworven. "Daardoor kon ook niet eerder met het archeologische onderzoek begonnen worden", legt gemeentewoordvoerder Hans Vonk uit. Dat onderzoek is onderdeel van de procedure. Volgens Vonk wordt komende woensdag wel met de aanleg van de eerste fase van de begraafplaats begonnen, maar zal de totale planning ‘enige weken’ vertraging oplopen.

Zevenberg telt in totaal 12 hectare en biedt ruimte voor achtduizend dubbele graven, asverstrooiingsvelden en veel groen. De nieuwe begraafplaats is nodig omdat het bestaande kerkhof aan de Zuiderweg in Hoogeveen bijna vol is.

xc2xa9Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s