Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Heemskerk komt postbodes te hulp

Een reactie plaatsen

Postbodes die hun baan dreigen te verliezen, krijgen hulp van staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA). Dat zei hij donderdag tijdens de bespreking van de Postwet. De staatssecretaris zegde toe hen te helpen ergens anders aan de slag te komen, bijvoorbeeld in de beveiliging.

Heemskerk komt postbodes te hulp

Aanleiding is de reorganisatie die TNT Post vorige week aankondigde. Ongeveer zevenduizend banen staan op de tocht bij het postbedrijf als gevolg van de dalende vraag op de postmarkt en de toenemende concurrentie. TNT wil zijn arbeidsvoorwaarden meer ‘marktconform’ maken en daarvoor de arbeidsvoorwaarden versoberen.

Het bedrijf bereidt zich hiermee voor op de liberalisering van de postmarkt. Nu heeft TNT nog het monopolie op post met een gewicht tot vijftig gram. Kamer en kabinet willen de markt volgend jaar volledig openstellen voor andere postbedrijven, waardoor dit monopolie komt te vervallen.

Concurrenten Sandd en SelektMail die nu al opereren op de Nederlandse markt zijn goedkoper dan TNT, omdat zij hun werknemers per poststuk betalen en geen arbeidsovereenkomst aanbieden. PvdA, GroenLinks en de SP vrezen daarom dat de nieuwe Postwet leidt tot een verslechtering van de arbeidsomstandigheden bij TNT.

Heemskerk gaf aan dat de arbeidsomstandigheden hem aan het hart gaan, maar dat het niet aan de overheid is om in te grijpen. Dat is de eerste verantwoordelijkheid van de werkgevers en vakbonden. Er zijn mogelijkheden genoeg voor de werkgevers en bonden om er samen uit te komen, zei Heemskerk. Mocht het niet lukken om te komen tot een sociaal plan bij mogelijke gedwongen ontslagen, dan is hij bereid om met zijn collega’s van Sociale Zaken te bemiddelen.

Samen met het CWI en uitkeringsinstantie UWV kunnen postbodes aan de slag worden geholpen in het beveiligingswezen of bij de politie. Zo’n pro-actieve instelling werpt zijn vruchten af, zei Heemskerk, die verwees naar de behaalde resultaten in dit opzicht bij de Limburgse autoproducent NedCar.

Verder stelde de staatssecretaris tijdens het debat dat de nieuwe Postwet niet leidt tot hogere tarieven of een slechtere dienstverlening. Ook komt er komt geen verandering in de zesdaagse bezorging of een afname van het aantal brievenbussen. De Kamer wil de markt pas volledig openstellen als Duitsland en Engeland dit ook doen, samen met Nederland goed voor meer dan vijftig procent van de Europese postmarkt. Volgens Heemskerk geven de ontwikkelingen in deze landen geen reden tot zorg. Mocht dit wel zo zijn, dan kan hij de openstelling van de markt alsnog uitstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s