Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Musea xc3xa9xc3xa9n dag per week gratis

Een reactie plaatsen

Minister Plasterk van cultuurbeleid gaat de rijksmusea minimaal een dagdeel per week gratis openstellen voor het publiek.

Plasterk voert met de gratis openstelling, zeer tegen de zin van de rijksmusea, een motie uit die de Kamer vorig jaar aannam. Daarin werd gesteld dat de rijksmusea op woensdag gratis toegankelijk moeten worden.

In de 19 rijksmusea zijn de kunst- en cultuurcollecties van het rijk opgeslagen. Het bekende en grootste is het Rijksmuseum in Amsterdam, maar ook het Van Goghmuseum en het Arnhems openluchtmuseum zijn rijksmusea.

Volgens bronnen in de Kamer denkt Plasterk dat het veel minder geld kost dan tot nog toe werd aangenomen om de toegang tot het museum gratis te maken. Hij berekende dat het niet meer dan xc3xa9xc3xa9n miljoen euro zou kosten om de 19 musea op de woensdagmiddag gratis open te stellen. Wordt ook de entree tot andere musea gratis, dan kost dat volgens Plasterk ruim drie miljoen euro.

Dat zijn andere bedragen dan in december werden berekend door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Die becijferde dat er vier miljoen euro nodig zou zijn om de rijksmusea op woensdag geen toegang te laten heffen.

Plasterk zou de kostenloze toegang willen financieren uit het extra geld voor cultuurbeleid dat in het regeerakkoord is gereserveerd. Voor cultuur en monumenten wordt in dat akkoord de komende vier jaar 25 miljoen euro per jaar extra uitgetrokken, waardoor er in 2011 honderd miljoen per jaar meer te besteden is in deze sector.

Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD en SP wil al enige tijd gratis entree in musea. Het vorige kabinet verzette zich daartegen. Uiteindelijk werd de vraag vorig jaar beperkt tot alleen de rijksmusea, die een enkele dag per week hun deuren gratis moesten openen.

Bron: Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s