Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Reservisten helpen militairen bij wederopbouw

Een reactie plaatsen

AMSTERDAM – Loop eens een dagje mee met luitenant ter zee Bianca door het plaatsje Chora in het hart van Uruzgan.
Nog niet zo lang geleden hield de 24-jarige marineofficier de personeelsadministratie bij op een kazerne in Nederland, nu inspecteert zij de reparatie van de moskee, hamert ze op meer samenwerking tussen politiecommandanten, trekt ze 10 duizend dollar extra uit voor de jongensschool en presenteert ze haar plan voor een nieuw overheidsgebouw in Chora.
De vraag dringt zich op: heeft Bianca wel verstand van al deze onderwerpen? Haar eerlijk antwoord: "niet speciaal, nee". Zij werd aangewezen om civiel-militaire samenwerking (CIMIC) erbij te doen en na een paar maanden voorbereiding werd ze voor vier maanden naar Afghanistan gestuurd om daar wederopbouw te plegen.

Het nieuw opgerichtte CIMIC-bataljon moet de wederopbouw professioneler aanpakken. Het bestaat uit een handjevol beroepsmilitairen en een databank van 500 civiele deskundigen die bereid zijn tijdelijk een uniform aan te trekken. Zij gaan de circa 120 militairen helpen bij de wederopbouw. Zoals Bianca: "Ik heb lessen gevolgd in Afghaanse cultuur, in gesprekstechnieken, in drills, maar het beoordelen van aannemerscontracten is niet mijn vak." Zij kreeg nuttige informatie van haar voorgangster en vertrouwt verder op haar werklust en gezonde verstand.

Dat geldt voor de meeste militairen die tijdelijk hun tank of pollepel verruilen voor een bestaan als ontwikkelingswerker. Zij krijgen hulp van drie ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken die wxc3xa9l veel ervaring hebben, en van drie civiele deskundigen op het gebied van justitie, gezondheidszorg en infrastructuur. Binnenkort gaan ook onderwijskundigen, landbouwdeskundigen en economen die kant op.

Defensie heeft duizenden oud-militairen een brief gestuurd met vragen over hun huidige werk. Dat leverde tot nu toe driehonderd bruikbare kandidaten op voor het CIMIC-bataljon. Die gaven elkaar vrijdag onder meer tips om genoeg vrije dagen te krijgen van de werkgever.
Net terug uit Uruzgan een advocaat. Hij onderging een militaire stoomcursus en verdiepte zich in de rechtspleging ter plekke. De gevangenis van Tarin Kowt deed hem denken aan het Romeinse Rijk: "De gevangenen zitten op de binnenplaats van een oud fort in de volle zon en slapen in een kleine ruimte onder de grond."
Vrijdag was de intredingsceremonie van het nieuwe bataljon. Op de parkeerplaats: opvallend veel dure autoxc2xb4s van de vrijwilligers die vaak een goede baan hebben.

Lees het artikel van Noxc3xabl van Bommel in de Volkskrant
(Geplaatst door Gauke)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s