Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Roetfilters voor dieselauto's in trek

Een reactie plaatsen

DEN HAAG – Dieselrijders laten massaal roetfilters in hun auto plaatsen. Inmiddels zijn er ruim 26.000 ingebouwd, blijkt uit cijfers van Senter Novem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie. Garages worden de laatste maanden overspoeld met aanvragen. De overheid subsidieert de filters sinds juni 2006 met een bedrag van 500 euro. De filters kunnen achteraf worden ingebouwd en moeten de uitstoot van fijnstof terugdringen. In april dit jaar waren nog maar 9000 filters ingebouwd, voornamelijk in Volvo’s, omdat die fabrikant het volledige bedrag vergoedt. Andere dieselrijders voelden er niets voor om nog een paar honderd euro extra te betalen voor een roetfilter.

De laatste drie maanden loopt het echter storm. Naast Volvo, inmiddels goed voor 12.000 gemonteerde filters, is ook Volkswagen bezig met een actie om de filter te vergoeden. Andere autofabrikanten beraden zich op acties. De campagne van het rijk begint te werken, stelt een woordvoerster van Senter Novem. ,,Er komen ook meer apk-garages bij die de filter kunnen inbouwen.”

Er zijn nog geen wachtlijsten, zegt een woordvoerder van de Bovag, de brancheorganisatie van garagebedrijven. Maar het wordt wel drukker, omdat meer autofabrikanten van plan zijn om de filter voor de autobezitter te betalen. In totaal rijden in Nederland circa 1,1 miljoen dieselauto’s zonder filter. ,,Er is dus nog een wereld te winnen.” Volgens een woordvoerder van Volvo ,,lopen de levertijden al iets op”.

Onomstreden is de retrofit-filter niet. In het voorjaar noemden enkele wetenschappers en toxicologen de subsidie voor de filter ,,onverantwoord”. Volgens hen houden de filters wel roetdeeltjes tegen, maar is er een kans dat in de retrofits stoffen met elkaar reageren, waardoor er deeltjes uit de filter komen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. TNO doet daar onderzoek naar.

Bron: Nederlands Dagblad

0 thoughts on “Roetfilters voor dieselauto's in trek

  1. Ik geloof dat ik ook maar een roetfilter aanschaf. Niet voor m’n uitstoot maar voor m’n inname…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s