Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Vrouw of gehuwde man als priester

Een reactie plaatsen

Dominicanen willen geen bom leggen onder het celibaat, maar willen het priesterambt openen voor vrouwen en gehuwde mannen.
Zonder overleg met de bisschoppen doen de Nederlandse dominicanen aan alle parochies een voorstel om uit hun midden een voorganger te kiezen die even goed als een priester eucharistievieringen kan leiden. De gekozen voorganger heeft geen celibataire plicht en kan ook een vrouw zijn.

Het voorstel wil een oplossing bieden voor het tekort aan priesters, die door de bisschop worden gewijd. Gedwongen samenwerking en heimelijke overtreding van kerkelijke regels, zoals de praktijk nu vaak laten zien, kunnen zo worden voorkomen. Veel parochies leven in een xe2x80x99catacombensituatiexe2x80x99. Onder de grond gebeurt wat boven de grond niet bekend mag worden. Men probeert het gezag te vriend te houden. Dat is onwaardig voor een geloofsgemeenschap, stellen de schrijvers van het boekje Kerk & Ambt dat volgens betrokkenen niet is bedoeld als xe2x80x99eenbom onder het priesterschapxe2x80x99.

De auteurs willen, in deze tijden van een tekort aan priesters en een hoeveelheid aan parochies die toch graag eucharistievieringen blijven houden, af van het celibaat. Er wordt aangevoerd dat die voorwaarde voor het priesterschap in eerste instantie xe2x80″ en eeuwenlang xe2x80″ nxc3xacet gold. xe2x80x9eHet is ons testamentxe2x80x9d, zegt mede-auteur en dominicaan Jan Nieuwenhuis (83). xe2x80x9eOverleg met de bisschoppen leek ons een beetje heilloos. Het is onze plicht en ons recht om onze stem te laten horen en we hebben een traditie van pionierschap en vrijmoedigheid.xe2x80x9d

Formeel hoeven de dominicanen niet te overleggen met het bisdom maar toch is het opmerkelijk dat ze dat niet hebben gedaan. Volgens kerkhistoricus Ton van Schaik is zoxe2x80x99n actie van de dominicanen xe2x80x99in generaties niet gebeurd.xe2x80x99

Vandaag krijgen de besturen van alle 1300 parochies het boekje in de bus. De Nederlandse bisschoppen willen pas reageren als ze het voorstel hebben ontvangen.

Lees ook: Orde stelt gekozen priester voor

Bron: Trouw

0 thoughts on “Vrouw of gehuwde man als priester

  1. En nu ook nog een vrouwelijke paus.

  2. Hoe zou dat komen, dat tekort aan gewijde priesters? Zouden er te weinig jonge mannen zijn die de celibataire schijn willen ophouden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s