Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

'Christenen moeten pact sluiten met islam'

Een reactie plaatsen

Christenen en moslims moeten een ‘pact’ sluiten, betoogde hoogleraar en ChristenUnie-senator Egbert Schuurman gisteren bij zijn afscheid. Goed idee, reageert imam Abdulwahid van Bommel. ,,Maar eenvoudig zal dat niet zijn.”

WAGENINGEN – De westerse cultuur wordt te sterk bepaald door technologie en een ethiek van materialisme en secularisme. Dat betoogde Egbert Schuurman gisteren in zijn afscheidscollege als hoogleraar Reformatorische Wijsbegeerte in Wageningen. In de afwijzing van deze ‘technologische cultuur’ moeten christenen de handen ineen slaan met gematigde moslims, betoogde Schuurman. Beide verzetten zich immers tegen de ,,religie van de materie” en steven een duurzame samenleving na.

Samenwerking tussen gematigde moslims en christenen is niet alleen nodig vanwege de slechte invloed die het materialisme heeft op het westerse cultuur zelf, maar het kan ook een antwoord zijn op de radicale islam. Volgens de ChristenUnie-senator voeren islamitische fundamentalisten namelijk hun strijd tegen het Westen vanwege het technologische, niet-religieuze karakter van de westerse samenleving. Moslims en christenen moeten daarom ,,een moreel pact” aangaan en proberen een cultuuromslag te bewerken, waarin niet-materixc3xable waarden een belangrijker rol spelen. ,,Anders zal het islamitisch geweld toenemen.”

Lees verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s