Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

'Geen saaie geschiedenislessen meer'

Een reactie plaatsen

De canonkaravaan met activiteiten over de Nederlandse geschiedenis ging gisteren van start op een basisschool in Hoogeveen. De activiteiten rond de vijftig ‘vensters’ van de Nederlandse geschiedenis moeten de geschiedenisles weer leuk maken.
Al zingend en dansend verwelkomen ongeveer dertig kinderen van de brede school De ZuiderBreedte de canonkaravaan. Het begin van de canon van de Nederlandse geschiedenis op scholen werd gisteren in Hoogeveen ingeluid met spellen en voorstellingen die met de canon te maken hebben. De canonkaravaan bestaat uit een reeks conferenties over de cultuurhistorische canon voor het onderwijs en culturele instellingen. De komende maanden trekt de karavaan langs alle provincies en de vier grote steden.

De lijst met vijftig onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis is opgesteld door een commissie onder leiding van professor Frits van Oostrom. De canon is in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs. Het is een handreiking voor behandeling op de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Een kaart met vijftig ‘vensters’ met daarachter telkens een verhalende inleiding die duidelijk maakt wat het desbetreffende onderdeel van de canon betekent.

Top vijftig
Het is geen top vijftig, zegt Jan Jaap Knol van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). ,,Maar vensters die van tijd tot tijd aan herziening toe zijn. Open en dynamisch”. De canon begint met de 5000 jaar oude hunebedden. Reusachtige steenformaties, door mensenhanden gemaakt, her en der verspreid door Drenthe. Combineer dit met geluiden die de hunebedbouwers mogelijk hebben gemaakt en je krijgt volgens Hein Klompmaker, directeur van het Hunebedcentrum in Borger, een prehistorische sensatie.

,,Geen saaie geschiedenislessen”, zegt de voormalige geschiedenisleraar Klompmaker, ,,Maak de kinderen de detectives van de geschiedenis. Laat ze zich met historische figuren identificeren”.

,,De meeste onderwerpen staan gewoon in de schoolboeken, maar het geheugen van de mens is een zeef”, meent Rob van der Vaart van de canoncommissie. ,,De canon is een hulpmiddel om de onderwerpen te laten hangen”.

De inmiddels opgeheven commissie stelt voor de canon om de vijf jaar te herzien. De huidige lijst staat op de website http://www.entoen.nu. De website is ontwikkeld door de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon en sinds 3 juli 2007 ondergebracht bij stichting en toen.nu. In het bestuur daarvan hebben alle voormalige commissieleden zitting.

xc2xa9Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s