Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

SCP-directeur: Media moeten het goede van Nederland benadrukken

Een reactie plaatsen

AMSTERDAM – Nederland mag best wat trotser zijn op wat er goed gaat en moet ophouden met doemdenken. Dat zegt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), zaterdag in een interview met dagblad Trouw.

Volgens hem maakt doemdenken mensen xe2x80x98fatalistisch en ontevredenxe2x80x99. Hij is wel eens jaloers op het ongebreidelde optimisme van de Amerikanen. xe2x80x98Daar kunnen wij nog wat van leren.xe2x80x99

Schnabel is ruim tien jaar directeur van het SCP, het wetenschappelijk instituut dat adviezen uitbrengt aan de regering. Het planbureau is er volgens volgens hem ook om aannames te doorbreken.

De SCP-directeur: xe2x80x98We gaan niet eerder met pensioen. Turken zijn niet beter gexc3xafntegreerd dan Marokkanen, we hebben alleen minder last van ze. Zo zijn er meer vooronderstellingen die helemaal niet kloppen. Wij willen bijdragen aan een feitelijk en rationeel debatxe2x80x99, zegt hij in de krant.

Schnabel noemt als voorbeeld van het negatieve denken een SCP-onderzoek naar verzorgingshuizen waaruit dit jaar bleek dat bewoners best tevreden zijn. xe2x80x98Maar wat pikken sommige media eruit? Dat veel bewoners nooit buiten komen. Terwijl dat niet zo gek is als je negentig bent en vrij zwak. Het idee bestaat dat bewoners van verzorgingshuizen zo eind zestig zijn.xe2x80x99

Verder stond in de tweejaarlijkse SCP-uitgave xe2x80x98De Sociale Staat van Nederlandxe2x80x99 onlangs dat 82 procent van de Nederlanders gelukkig is. De uitkomst oogstte kritiek omdat het te positief geladen zou zijn. xe2x80x98We schrokken van de haat en agressie die uit sommige e-mails sprakxe2x80x99, zegt Schnabel.

xc2xa9De Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s