Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

De Afrikaanse weg – een andere kijk op ontwikkelingshulp

Een reactie plaatsen

Het nieuwe boek van Ton van der Lee, ‘De Afrikaanse weg’, ligt nu in de boekhandel. In de afgelopen weken verscheen er op de website van Afrika Nieuws een aantal korte voorpublicaties uit het boek over Ton’s reis van Kaapstad naar Cairo. Een korte inleiding.

De westerse ontwikkelingshulp van de afgelopen vijftig jaar is in belangrijke mate mislukt. Miljarden euroxe2x80x99s zijn er over de balk gesmeten. Kijken we naar Afrika, dan is er nauwelijks verbetering in de toestand gekomen. Oorlog, honger en ziekte zijn nog steeds aan de orde van de dag. De toekomst ziet er somber uit.

Het is hoog tijd, dat het failliet van het westerse ontwikkelingsmodel aan de kaak wordt gesteld. Het koor van kritiek klinkt de laatste tijd dan ook steeds luider. Steeds meer mensen realiseren zich dat het westen onder het mom van ontwikkelingshulp meer neemt dan geeft. Niet alleen westerlingen, zoals de anders-globalisten, maar ook een toenemend aantal Afrikaanse economen, politici en activisten realiseren zich dat er sprake is van een vorm van neokoloniale uitbuiting van Afrika.

Solidariteit

Het wordt dan ook tijd voor nieuwe ideexc3xabn waarmee het westen haar solidariteit met Afrika  vorm kan geven. Het projecteren en opleggen van westerse modellen blijkt vaak niet te werken.

Tot nu toe is er grotendeels voorbij gegaan aan de mogelijkheid, om in de Afrikaanse traditie naar dergelijke ideexc3xabn te zoeken.  Ton van der Lee, die sinds 1996 in Afrika woont en vijf boeken over het continent publiceerde, ondernam met zijn auto een tocht van Kaapstad naar Cairo om naar dergelijke Afrikaanse oplossingen te speuren.

In zijn boek xe2x80x98De Afrikaanse Wegxe2x80x99 doet hij verslag van zijn bevindingen. Hij ontmoette een bonte stoet van Afrikanen waarvan een aantal met zeer werkbare oplossingen kwam die hun wortels hebben in de Afrikaanse traditie. Oplossingen voor kleine, lokale problemen, maar ook voor de grote kwesties op het gebied van oorlog, milieu, ziekte en corruptie die op het hele continent spelen.

xc2xa9 http://www.afrikanieuws.nl/site/list_message/7172


  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s