Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Resistente griepvariant nauwelijks in Nederland

Een reactie plaatsen

De griepvariant die in Noorwegen is opgedoken en resistent is voor het gangbare medicijn Tamiflu komt nauwelijks in Nederland voor. Dat zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Maandag trok het Europese centrum voor ziektebestrijding en -preventie aan de bel over de mogelijk gevaarlijke griepvariant.

Volgens Coutinho hoeven mensen in Nederland zich geen zorgen te maken. Dat komt niet alleen doordat de variant hier bijna niet is gevonden, maar ook omdat de risicogroep grotendeels is gevaccineerd. De griepprik, die niets te maken heeft met het medicijn Tamiflu, werkt naar alle waarschijnlijkheid net zo goed tegen de ‘Noorse variant’ als tegen griepsoorten die in Nederland rondwaren. Reizigers die van plan zijn naar Noorwegen te gaan hoeven geen voorzorgmaatregelen te treffen, zegt Coutinho.

In Noorwegen bleken twaalf van de zestien onderzochte stammen van de griepvariant bestand te zijn tegen Tamiflu. Dat middel gebruiken grieppatixc3xabnten zowel als medicijn als preventief. In Nederland is ook onderzoek gedaan naar aanleiding van de resultaten uit Noorwegen. Volgens Coutinho is hier xc3xa9xc3xa9n stam gevonden die resistent bleek te zijn, van de tien die zijn getest.

Het virus dat in Noorwegen is gevonden is op zich niet schadelijker dan een gewoon griepje, maar zonder behandeling kan griep dodelijk zijn bij ouderen en andere mensen in de risicogroep. Tamiflu is volgens de fabrikant het meest gebruikte medicijn tegen griep. Overigens is er wel een ander middel tegen griep, maar dat moet worden gexc3xafnhaleerd. Dit wordt met name door oudere mensen als onprettig ervaren.

In Nederland wordt Tamiflu vooral gebruikt in bejaardenhuizen. Wanneer een bewoner griep krijgt, wordt het middel bij andere bewoners preventief toegediend.

Bron: DePers.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s