Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Bono en Hirst veilen kunst

Een reactie plaatsen

NEW YORK – Een veiling georganiseerd door U2-zanger Bono en beeldend kunstenaar Damien Hirst in New York heeft ruim 29 miljoen euro (42, 5 miljoen dollar) opgebracht. Het geld wordt gebruikt voor de bestrijding van aids in Afrika.

Damien Hirst had op de veiling, The (Red) Auction genoemd, zeven kunstwerken van hemzelf ingebracht. Daaronder bevond zich een kast gevuld met medicijnen tegen hiv. De kast bracht 4,55 miljoen euro op.

De veiling, waar 83 schilderijen, sculpturen, foto’s en installaties onder de hamer kwamen, bracht zes keer zoveel op als tevoren werd verwacht. Voor het werk van zeventien kunstenaars werden recordbedragen betaald.

Exc3xa9n van hen is de Britse kunstenaar Banksy, wiens werk Keep it spotless ruim 1,1 miljoen euro opleverde. Jeff Koons’ Balloon rabbit wall relief bracht 1,3 miljoen euro op.

”Vanavond zijn we serieus geworden over liefde. Niet alleen liefde voor kunst, maar vooral ook de liefde voor onze broeders en zusters die lijden aan aids op de meest arme plekken ter wereld,” zei Bono na afloop van de veiling.

Hirst zei na de veiling het succes nog niet te kunnen overzien. ”Het is nog niet tot me doorgedrongen,” zei hij. ”Maar ik weet wel dat ik mezelf nooit meer cynisme toesta. Het is dus mogelijk de wereld een beetje te veranderen.”

De veiling, die werd ondersteund door Sotheby’s, werd gehouden in de Gagosian Gallery in Manhattan. Bono’s eigen merk Product Red, dat een deel van de omzet steevast gebruikt voor de strijd tegen aids in Afrika, was medeorganisator.

De opbrengsten worden overgemaakt naar een stichting van de Verenigde Naties die programma’s ontwikkelt en uitvoert in Afrika.

wikipedia.org/Damien_Hirst

xc2xa9Het Parool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s