Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Amsterdam over op led-lantaarns

Een reactie plaatsen

AMSTERDAM – Amsterdam vervangt de komende jaren op grote schaal energieslurpende straatlantaarns door zuinige led-lampen van Philips.

De gemeente heeft een samenwerkingscontract getekend met het elektronicabedrijf. Volgens wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer gaat het om een ‘wereldprimeur’ waarbij Amsterdam ‘als eerste stad ter wereld led-verlichting gebruikt’.

De gemeenteraad van Amsterdam besloot vorig jaar dat de stad vxc3xb3xc3xb3r 2015 CO2-neutraal moet zijn. Dit houdt in dat de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide sterk moet verminderen. Dit voorkomt dat er vanwege de vervuilde lucht geen nieuwe woningen en wegen meer mogen worden gebouwd.

Led-lampen zijn minder schoon dan spaarlampen, maar zij verbruiken wel tot tien keer minder energie dan de huidige straatverlichting.

Leds (light emitting diodes) worden al jaren in woningen en auto’s toegepast als spot-verlichting. Tegenwoordig zijn er ‘high-power’-leds die straten, voetgangersgebieden en parken voldoende kunnen aanlichten.

Amsterdam heeft in zijn energiebeheerplan vastgelegd dat vanaf 2007 alle straatverlichting die stuk gaat, vervangen wordt door energiezuinige alternatieven. In eerste instantie wordt het led-licht gericht ingeschakeld, bijvoorbeeld om onveilige voetgangersgebieden vele uren langer te verlichten.

Een voordeel van led-lampen is dat zij gericht stralen en lichthinder voor omwonenden verminderen.

Een echte wereldprimeur heeft Amsterdam overigens niet. In Ede staan al sinds 2005 Equinox-lichtmasten met led-lampen van Philips op proef.

Led-lichtmasten hebben een brandduur van vijftigduizend uur, wat neerkomt op 12,5 jaar onderhoudsvrije verlichting. Dit is bijna drie keer zolang als de huidige straatverlichting meegaat. Amsterdam financiert het project uit de lopende begroting.

xc2xa9 Het Parool,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s