Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Liggen of staan, dat is de kwestie

Een reactie plaatsen

Vandaag een beschouwing van een filosoof over het fenomeen sport. Niet per definitie een heel positief bericht, maar wel zeer interessant om te lezen. En: meer wetenschap verkrijgen over belangwekkende thema’s kan wel bevrijdend werken, is mijn mening.

Marijke

In het tijdperk van zijn commercialisering en globalisering bloeit de sport als nooit tevoren. Volgens de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, die de wortels van de sport in de Oudheid onderzoekt, levert dit niet meer (Griekse) sportiviteit op, maar juist meer (Romeins) spektakel.

xe2x80x9eDe Romeinse sport is er een van het grootse, van het wrede, van het overweldigende xe2x80″ het voorspel tot een gevaarlijke massacultuur.xe2x80x9d Ik zal meteen met de deur in huis vallen, wat bij een filosofische analyse van een onderwerp als xe2x80x99voetbal xe2x80″ brood en spelenxe2x80x99 niets anders kan betekenen dan te laten zien hoe ver men het onderwerp wil zoeken xe2x80″ filosofie is immers de kunst van het xe2x80x99ver zoeken van de dingenxe2x80x99. De sport ver zoeken wil voor Europeanen niets anders zeggen dan terugblikken op onze eigen Oudheid, en wel in haar dubbele gedaante, de Griekse en de Romeinse.

Lees verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s