Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Het mooiste Nederlandse woord? Snoepje!

Een reactie plaatsen

Honderdvijftig studenten Nederlands van over de hele wereld zijn drie weken in Zeist voor de Zomercursus Nederlandse taal en cultuur van de Nederlandse Taalunie. Ze vergroten hun kennis van de taal en leren de samenleving kennen tijdens excursies.
,,Als ik onder de douche sta, denk ik Nederlands”, zegt Tereza Jandova uit Tsjechixc3xab tegen docente Kitty Molenaar. Molenaar staat op het punt te beginnen met een les idioom. Haar gehoor bestaat uit studenten die aan een universiteit ergens op de wereld Nederlands studeren. Ze zijn sinds 14 juli in Zeist, waar de Nederlandse Taalunie voor de 53e keer de Zomercursus Nederlandse taal en cultuur organiseert.

Meer dan tienduizend studenten studeren Nederlands aan tweehonderd universiteiten. Dat doen ze om allerlei redenden, zegt cursusleider Gerard Elshout. ,,Ze studeren kunstgeschiedenis en willen in het Nederlands geschreven bronnen kunnen raadplegen. Indonesixc3xabrs doen het vanwege de geschiedenis van hun land, anderen denken er een betere baan mee te kunnen krijgen. Het gebeurt ook vanwege familiebanden of het kunnen communiceren met een vriendje of vriendinnetje.”

Voor de cursus van dit jaar, die tot 2 augustus duurt, kreeg de Taalunie ongeveer 350 aanmeldingen. Er is plaats voor 150 cursisten. ,,Selectie vindt plaats per land en per universiteit”, zegt Elshout. Er zijn ook andere criteria, zoals geslacht. ,,Bijna alleen maar meisjes studeren Nederlands. Hier zijn toch nog 22 jongens.”

In de drie weken dat de studenten uit Litouwen, Italixc3xab, Oostenrijk, Israxc3xabl, Polen, Verenigde Staten, China en Armenixc3xab in Nederland zijn, volgen ze een intensief programma. Elke ochtend zijn er colleges. ’s Middags zijn er naast colleges ook lezingen en presentaties. Vier keer is er een dagexcursie. De studenten zijn al in Rotterdam, Delft en het Krxc3xb6ller-Mxc3xbcller museum geweest. Vandaag zijn ze in Amsterdam.

Tereza Jandova doet fanatiek mee met het college over idioom. De les gaat over uitdrukkingen waarin dieren voorkomen. Ze blijkt erg veel vaste uitdrukkingen van de Nederlandse taal al te kennen, zoals het woord na-apen. ,,Een aantal van die uitdrukkingen hebben wij net zo in het Tsjechisch”, verklaart ze. Docente Kitty Molenaar legt geduldig alle uitdrukkingen uit in het Nederlands. ,,’In de aap gelogeerd’ komt van de Amsterdamse herberg De Aap, waar gasten ’s nachts worden bestolen.”

Jandova’s landgenote Katrina weet nog meer overeenkomsten met haar land. ,,Tsjechen en Nederlanders hebben dezelfde humor.” Dat is voor haar een van de redenen om Nederlands te leren. Maar er zijn meer. ,,Nederland is een mooi land, Nederlanders zijn sympathiek en ik heb een aantal Nederlandse vrienden.” Ze kent al goed Duits, wat de keuze voor het Nederlands positief bexc3xafnvloed heeft, want die talen lijken op elkaar. De zomercursus bevalt haar goed. ,,Ik leer hier nog meer dan ik had verwacht.”

Uitbundig lachen

Josien Lalleman leest tijdens een lezing over literatuur het boekje Een heel lief konijn van Imme Dros voor. Het verbaast haar dat de studenten bij sommige passages niet uitbundig moeten lachen. ,,Vorig jaar was dat wel zo.” Ze wil de studenten duidelijk maken dat het lezen van kinderboeken een goede manier is om met de Nederlandse literatuur kennis te maken. Na afloop van de lezing blijkt dat haar boodschap is overgekomen, want een deel van haar gehoor wil boeken van Annie M.G. Schmidt en Guus Kuijer lenen.

In een andere ruimte verdiepen studenten zich in de actualiteit van het Nederlandse nieuws. Docente Claudia Huisman legt een krantenartikel uit over de film Fitna van Geert Wilders. De studenten hebben wel van Wilders gehoord, maar de meesten zeggen dat media weinig aandacht voor hem hebben. Er ontstaat een discussie over moslimhaat. Vladimir Bodjanec uit Servixc3xab krijgt van zijn medestudenten de vraag hoe het zit met de moslims in zijn land. Hij ziet vooral verschillen. ,,In Nederland en andere Europese landen zijn moslims buitenlanders. In Servixc3xab zijn moslims van het Slavische ras. Zij hebben zich eeuwen geleden al tot de islam bekeerd.” Hij spreekt goed Nederlands. ,,Dat komt omdat ik ook acteur ben. Ik ben gewend mensen na te doen en ook taal”, zegt hij na het college. ,,Bovendien spreek ik heel veel talen. Mijn moedertaal is het Roetheens. Dat spreken ze in Vojdina, zeg maar het Friesland van Servixc3xab. Ik spreek ook Servisch, Duits, Engels en studeer ook nog Hongaars.” Hij wil Nederlands leren omdat het zo mooi klinkt, ook al is de grammatica ingewikkeld. ,,Vooral het Noord-Nederlands vind ik mooi. Ik houd niet van Vlaams.”

Hij vindt Nederlands een economische taal. ,,Wij hebben voor een werkwoord soms vier woorden nodig, jullie maar xc3xa9xc3xa9n.” Wat hij het mooiste Nederlandse woord vindt? ,,Snoepje.”

Bron: Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s