Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Koran blijkt vrouwvriendelijker dan gedacht

Een reactie plaatsen

De Koran is een stuk vrouwvriendelijker dan in het algemeen wordt gedacht. Dat concluderen filosofe Marlies ter Borg en initiatiefnemer van moslima.nl Karima Bisschop in een artikel dat als ‘nieuw hoofdstuk’ op de website bijbelenkoran.nl is geplaatst. Ze vergeleken teksten uit de heilige boeken aan de hand van thema’s als gelijkheid, kuisheid en polygamie.

"Dat de man zijn vrouw moet slaan, blijkt een vertaalfout", licht Ter Borg dinsdag toe. Ook is het tweetal nergens tegengekomen dat hoofddoekjes verplicht zijn. "Maar dat niet alleen. De koran geeft de vrouw recht op eigen financixc3xable middelen, twee jaar zwangerschapsverlof en alimentatie."

Ook in de Bijbel ontdekte het tweetal meer vrouwvriendelijke passages dan zij zelf hadden verwacht. "In het Hooglied en in de brieven van Paulus komen schitterende passages voor over de liefde", meent Ter Borg. Ze constateerden echter ook verschillen tussen de heilige boeken. In de Bijbel zouden tal van sterke vrouwen met naam worden genoemd, maar in de Koran niet. "Daarin worden ze aangeduid met ‘de vrouw van’."

De site bijbelenkoran.nl van Ikon en Radio Nederland Wereldomroep heeft tot doel vooroordelen over de heilige boeken te ontkrachten. Bezoekers kunnen op de site teksten uit beide boeken naast elkaar openen. De website werd eind vorig jaar gelanceerd en is sindsdien 1,2 miljoen keer bezocht.

Copyright, Novum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s