Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Tevreden koe maalt niet om haar psyche

Een reactie plaatsen

Koeschilderij Jacob Maris schilderde zijn xc2’’Koe aan de slootkant’xc2’ tussen 1885 en 1895. Dankzij schilders als Maris hebben we zelf leren kijken naar licht, lucht, de compositie van het landschap, zegt filosofe Mieke Boon. Naast ons huis staan prachtige koeien. Op benevelde ochtenden zeggen we wel eens: xc2’Nu is het net een Maris.xc2″ xc2xa9 COLLECTIE RIJKSMUSEUM

Museumbezoekers blijven negen seconden voor een schilderij staan. Veel te kort om er recht aan te doen. Maar als je langer wilt kijken, hoe moet je dat doen? In samenspraak met Peter Henk Steenhuis onderricht filosofe Mieke Boon over de filosofie van het kijken. Vandaag: de koeien van Willem Maris en ons romantische idee van het boerenleven.

Lees het hele artikel

0 thoughts on “Tevreden koe maalt niet om haar psyche

  1. Wat toevallig dat je nu net een artikel over de gebroeders Maris publicieert. Ik ga namelijk zondagmiddag naar het atelier van de kleinzoon van Jacob Maris, Jac Maris (1900-1994) Van dit atelier is een museum gemaakt (Ateliermuseum) en dit staat in Heumen, bij Nijmegen in de Looistraat 57. Er zijn heel wat beeldhouwwerken en keramische plastieken van Jac Maris te zien. Hij heeft in dit atelier 70 jaar gewoond en gewerkt.
    Er exposeren daar op dit moment tot 5 oktober 2 schilders; Cornxc3xa9 Akkers (realistisch) en Henk Akkers (aquarellen). Ik ben benieuwd naar het werk van deze heren en naar de werken van Jac Maris in het ateliermuseum.

  2. @Yolande: dat is inderdaad toevallig! ik hoor graag het verslag van je bezoek aan dit ateliermuseum.
    Veel plezier morgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s