Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Een nobele illusie

Een reactie plaatsen

Vanochtend werd ik wakker met het besef dat we waarschijnlijk nooit zullen weten wie of wat ‘God’ is. Misschien is dit ‘weten’ mij ingefluisterd in een droom, even daarvoor. Maar wie of wat fluisterde mij dit in? Ook dacht ik: zou God of wat het dan ook moge zijn wel eens behoefte hebben aan rust, aan slaap, aan vergetelheid? En misschien treurig zijn omdat hij/zij alles alleen moet opknappen, er niemand is die ‘boven’ hem/haar staat, zonder illusies moet leven, omdat hij/zij zelf de illusie is?

Ik weet het niet, maar het hield me wel bezig. Op zoek naar ‘positief nieuws’ voor dit weblog stuitte ik op een artikel in Trouw.  Het bevat geen antwoord op mijn vragen , maar biedt wel de mogelijkheid om mijn gedachte van vanochtend enigszins te legaliseren.

(c) Marijke

0 thoughts on “Een nobele illusie

 1. Religiositeit heeft grote kunsten grootgebracht. Prachtige schilderingen, beeldhouwwerken, verhalen, rituelen, vieringen enz. Blijkbaar heeft de mens een grote behoefte om het onzichtbare zichtbaar te maken. Wat met het oog aanschouwd wordt is geloofwaardiger. Wat gebeurt er met je wannneer je voor een groot mariabeeld staat en de Madonna kijkt je aan? Je voelt je nederig ende behoefte bekruipt je om Maria om een gunst te bragen. Als een bedelaar op straat.
  Is dat geloven? Of houd je jezelf voor de gek? In ieder geval de behoefte is er, althans bij mij wel.
  Dat jij je afvraagt of God weleens de behoefte zou hebben aan rust, slaap of vergetelheid zou kunnen betekenen dat jij God ‘ziet’ als een menselijk wezen. Met gevoelens en zo.
  Maar God is voor mij de Oerkracht, de materie, de Natuurwet enz.
  Maar Maria was/is een mens en wanneer ik oog en oog sta voor een beeld van deze vrouw dan voel ik mij vaak geroerd. Ik roep dat zelf op omdat ik dat ook zo graag wil. Maar stilletjes hoop ik dan toch dat ik het niet zelf deed maar Maria.

 2. Heb uitzending van Schepper&Co gezien en ongelooflijk veel respect voor dit project. Zou graag met meester Bert in contact willen komen of dit soort projecten ook al op andere plaaten in Ned aan de orde gaan komen. Heb zelf een flink stuk grond wat ik tegen vergoeding aan een school zou willen ‘verhuren’voor een zulk geweldig doel. Heb via Schepper&Co ook een mail gestuurd.

 3. @Hilda:
  Hoop dat je ‘voet aan de grond’ krijgt bij meester Bert over jouw aanbod mee te willen werken aan dit mooie project!

  Dank voor je reactie.

 4. prachtige documentaire!

  kan iemand mij vertellen van wie het gedicht is en hoe het heet dat Bert voordroeg aan de kinderen?

  B.v.d.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s