Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Een mooie dag

Een reactie plaatsen

Hans_spekman Hans Spekman (2e Kamerlid) vertelt:

De lucht is vanochtend strak blauw. Mijn kinderen zijn nog niet naar school. Ze spelen in de tuin. Ik zit bij de vijver te kijken naar de salamanders. Het belooft een mooie dag te worden.

Deze ochtend ga ik op werkbezoek naar Nedstaal. Een metaalbedrijf in Alblasserdam. Ik schat het op een uur rijden. Veel files zijn er niet. Aan de files, of beter het ontbreken ervan, merk ik ook dat het economisch minder gaat. Er zijn veel minder vrachtwagens op de weg.

Nedstaal is in 1938 opgericht als onderdeel van de NV Nederlandsche Kabel Fabriek (NKF), producent van band en draad voor elektrische kabels. Medio 1960 is het bedrijf overgenomen door Philips, waarna het in 1975 werd opgenomen in Thyssen Stahl AG. In 1998 volgde een management buy out door Glimmerveen en H2 Investment Group. In 2008 was het tienjarige jubileum als zelfstandig staalproducent. Het bedrijf produceert vooral voor de export: zware machines, scheepsbouw, automotive (personen en vracht) en windmolens.

Veel van de werknemers die ik heb gesproken werken er al lang en met trots. Er is wel veel veranderd. Ooit werkten er 2700 mensen, nu 300. Het productieproces is enorm aangepast. Ze leveren topkwaliteit. Gelukkig is het bedrijf ook niet meer helemaal afhankelijk van de auto industrie. De economische crisis raakt het bedrijf enorm, omzetdaling van 70%. Het Bedrijf maakt gebruik van werktijdverkorting (WTV). We moeten door deze barre tijd heen zonder dit soort bedrijven te verliezen.

In de middag een drie uur durende hoorzitting over de Wet Sociale Werkvoorzieningen (WSW). Ook de WSW staat onder druk, maar moet blijven. Beschutte arbeid is xc3xa9xc3xa9n van de belangrijke verworvenheden van onze verzorgingsstaat. Ook de werknemers van de WSW zijn trots. De blauwe lucht heb ik niet meer gezien. Het was wel een mooie dag met echte verhalen.

xc2xa9 Trouw 2009, UIt: Weekblog  politiek 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s