Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Drenthe geeft heilige bossen terug aan natuur

Een reactie plaatsen

Foto_heilig_bos_dr_1038311h EEXT  – Drenthe heeft als een van de weinige plekken op aarde een aantal heilige bossen. Bossen die vandaag zijn teruggeven aan de natuur. Plaatsen waar mensen niet mogen komen. "Een fantastisch initiatief", vindt Irene van Lippe-Biesterfeld, als gast en schutsvrouw aanwezig op landgoed De Heidehof bij Eext.

Een van die heilige stukjes bos ligt op het landgoed, andere bijzondere bossen liggen her en der verspreid in Drenthe. Op terreinen van Het Drents Landschap en Staatsbosbeheer, maar ook op particuliere bosterreinen, zoals bij Eext. De heilige bossen varixc3xabren in oppervlakte van enkele tot zo’n tien hectares.

‘Een historische dag’, sprak de zus van de koningin, en het waren de Founding Fathers die erna de speciale natuurverklaring ondertekenden: Eric van der Bilt (Het Drents Landschap), Eric Wanders (Staatsbosbeheer) en Gart Zweers (Drents Particulier Grondbezit). De heilige bossen staan kadastraal nog wel op naam van de instanties en particulieren, maar zijn geen eigendom meer van betrokkenen.

Maar er is ook nog een Founding Mother, oud-gedeputeerde Ali Edelenbosch die een paar jaar geleden bij haar afscheid het idee lanceerde. Sneller dan iedereen had gedacht beschikt Drenthe over deze bijzondere bossen, met steun ook van natuurfilosoof prof. Matthijs Schouten, een vriend van Irene van Lippe-Biesterfeld.

"Een bijzondere dag voor de geschiedenis van Nederland", constateert Schouten, die zijn ‘stoutste droom’ ziet uitkomen. Nergens in Nederland en sporadisch op andere plekken ter wereld komen deze ‘sanctuaria’ voor. "Het is nu nog een Drentse onderneming, maar laat meer provincies volgen."

Bron: Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s