Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Verburg: 190 miljoen voor moderniseren landbouw

Een reactie plaatsen

Landbouw_jpg_237931d

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft zaterdag in Warmond een pakket van maatregelen van 190 miljoen euro aangekondigd om de landbouw in ons land te vernieuwen.

Zij zet daarmee een eerste stap bij het invullen van het nieuwe landbouwbeleid van de Europese Unie. Elke lidstaat kreeg vorig jaar de mogelijkheid Europees geld in te zetten voor nieuwe en duurzame productiemethoden. Die moeten de sector internationaal meer concurrerend maken, maar gepaard gaan met versterking van maatschappelijke waarden als dierenwelzijn, milieu en landschap.

Een van de onderdelen van het pakket is een xe2x80x9evaarregeling" voor boeren die hun weiland alleen per boot kunnen bereiken. Ook in waterrijke gebieden moeten er mogelijkheden zijn voor de xe2x80x9ekoe in de wei", aldus de minister. Zij demonstreerde dat zaterdag in Warmond door zelf koeien over te varen.

In de periode tot 2013 gaat er ook geld naar diervriendelijke stallen en een betere registratie van geiten, hetgeen onder meer van belang is bij het bestrijden van dierziekten. Zo’n 30 miljoen euro gaat naar het beheren van xe2x80x9eakkerranden", waardoor er meer variatie komt in het landschap op het platteland. Dat is ook goed voor de biodiversiteit, de rijkdom aan soorten van planten en dieren. Op deze manier wordt Europese landbouwsteun gegeven aan boeren die niet in de prijs van hun producten doorwerkt. Dat geld moet dan wel gaan naar maatregelen die landbouw en milieu ten goede komen.

Lees het hele artikel in Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s