Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Tweede dag Vierdaagse

Een reactie plaatsen

In de jaren vijfig/zestig van de vorige eeuw, de tijd dat ik in Nijmegen woonde, was De Vierdaagse, evenals nu, een absoluut hoogtepunt van het jaar. In heel Nijmegen e.o. heerste de sfeer van een totaal veranderde stad.  De stad werd bijna onder de voet gelopen door de vele buitenlandse lopers. Overal hoorde je mensen praten in veel verschillende talen. Want ze kwamen van ‘all over the world’. Ze werden warm onthaald in het heerlijke Nijmegen. Maar vooral de Amerikaaanse en Britse militairen waren met name bij de vrouwen erg in trek. Zwaar bepakt -er werd beweerd dat zij stenen in hun ransel moesten meedragen- werden zij dan bij binnenkomst extra toegejuicht door de dames.

De berichtgeving over het verloop van deze vier dagen ging voornamelijk via uitgebreide krantenberichten. Ook op de radio (nieuwsberichten) werd elke dag de voortgang van het wandelfestijn met de laatste nieuwsfeiten gemeld. En op de laatste dag werd er een live-verslag gegeven op de televisie. Ik herinner me nog dat ik dan meestal aarzelde tussen televisie kijken -zo bijzonder, jouw stad op tv!-en de echte livebeleving in het rumoer, met de geuren, de muziek, het gejuich, waarbij elke seconde je hersenen door de vele indrukken worden geprikkeld. Voor een overgevoelig mens als ik ben, ook toen al, soms een beetje teveel.

Nu, in deze tijd, met de nieuwe media, is het mogelijk om bijna overal tegelijk aanwezig te zijn. Weliswaar niet fysiek, maar toch erg dichtbij en zeer naturel. Zo ontdekte ik vanochtend een site die de vierdaagse in beeld brengt, alsof je er zelf bij bent, ik citeer een van de makers:

"Dat is het doel van Vierdaagse in Beeld, de naam die de Vierdaagse gegeven heeft aan het xe2x80x98eigen’ internet-tv station dat sinds maandag schoorvoetend op gang komt. "Natuurlijk willen we niet de concurrent zijn van de omroepen en actualiteitenrubrieken, maar met ons eigen Vierdaagse in Beeld kunnen we onderwerpen in de marge, waar de zenders geen of nauwelijks belangstelling voor hebben, toch in beeld brengen", aldus woordvoerder Andrxc3xa9 Sonneville van Stichting DE 4DAAGSE".

Dat is toch prachtig. Bij de livebeelden zie je o.m. De Wedren, het startpunt van de lopers. Je ziet dan een stukje van het Julianapark. Als je door dit kleine park loopt kom je in de straat waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Je begrijpt zeker wel dat ik vaak even een blik werp op juist dit beeld…

Morgen meer.

(c) Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s