Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Vierde dag Vierdaagse

Een reactie plaatsen

Viagladiola De laatste dag, niet de zwaarste, wordt er gezegd. Dat is de derde dag. Als je eenmaal de derde dag met de zevenheuvelenweg hebt volbracht, kan je de laatste dag ook nog wel aan. Misschien ook door het vooruitzicht van de feestelijke en  glorieuze intocht op de Via Gladiola

Vierdaagse anno 2009 is, qua loopbeleving, vergelijkbaar met de Vierdaagse 50 jaar geleden. Nog steeds lopen de lopers de routes die al tientallen jaren geleden zijn vastgelegd. Maar het hele circus eromheen is van een totaal andere orde. Joy1 De geluiden van vroeger: reclamevliegtuigjes met JOY (met het typische bolle limonadeflesje) op hun sleep. Vanuit de luidsprekers, her en der verspreid door de stad, klonk muziek van Catarina Valente. Af en toe een dweilorkest, die de feestvreugde opdreef. Behalve op de laatste dag, – op de Via Gladiola werden de lopers muzikaal onthaald door tientallen muziekkorpsen – was het geluid van de Vierdaagse van een bescheiden volume.

Nu valt de Vierdaagse samen met de Nijmeegse Zomerfeesten die een totaal ander geluid met zich meebrengen. Op grote en kleine podia in de stad en aan de Waalkade treden dagelijks bekende grote sterren op. Ook de kermis doet een grote duit in de zak van Geluiden Van De Vierdaagse/Zomerfeesten.

De laatste dag. Ik herinner me nog dat mijn vader en moeder de avond voor de laatste dag keukenstoeltjes langs de Via Gladiola neerzetten, zodat we verzekerd waren van een goede plaats. En zij waren niet de enige. Dus zag je in de heel voege ochtend van de vierde dag aan beide kanten van VG een eindeloze rij lege stoelen, bankjes, krukjes enzovoort staan, wachtend op de dingen die komen gaan. Jammer dat ik daar geen foto van heb. Maar het gebeurt anno 2009 nog steeds! Wonderbaarlijk dat dat nog altijd (vrijwel) probleemloos mogelijk is.

Laatste nieuws: de eerst wandelaar is binnen!

(c) Marijke

0 thoughts on “Vierde dag Vierdaagse

 1. Joy limonade zat vijftig jaar geleden in een buikflesje en smaakt exact hetzelfe als Orangina die ik nu koud drink op een Frans terrasje geserveerd…… in een buikflesje!

 2. Tsja, mooi is anders, vindt ik. Kauwgom noemen wij organisten de manier van zingen en begeleiden die hier klinkt.
  Maar vooral blijven doen als je het waardeert.
  Het Geneefse psalter is anders bedoeld, luister eens naar uitvoeringen van harmonisaties door Goudimel en bewerkingen van Sweelinck.
  Weet je wie fantastisch begeleidt?
  Peter Sneep! Die laat iedereen zingen. Ik ken in Nederland geen betere begeleider op het orgel.
  overigens ben ik van mening dat er meer gezongen mag worden.
  de muziekjes!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s