Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Mont Ventoux: Hemel en hel op de Kale Berg

Een reactie plaatsen

Mont_ventoux
Geen berg die meer heroxc3xafsche wielerverhalen aan de wereld schenkt dan de Mont Ventoux, die vandaag het Tourpeloton in ademnood zal brengen. Lezers van deze krant die de barre en folterende tocht naar de 1912 meter hoge top waagden, spreken met bijna religieus ontzag over de Reus van de Provence, waar de elementen de mens tot het uiterste dwingen.
Volgens de overlevering zou de naam Ventoux afgeleid zijn van het Keltische ven-top, dat xe2x80x98besneeuwde top’ betekent. Maar veel romantici hangen de theorie aan dat Ventoux een verbastering is van het Franse venteux (winderig). De beruchte mistral kan uit het niets een genadeloze storm ontketenen die het maanlandschap op de berg urenlang geselt. Hoe angstaanjagend dat is, ondervond Ger Theunissen (63) in de hete zomer van 1995. Met drie fietskameraden uit Ulestraten werd hij bijna letterlijk het ravijn in geblazen. "Na enkele kilometers klimmen begon het opeens hard te waaien en kwam er een auto naar beneden waarvan de bestuurder met zijn wijsvinger naar het voorhoofd wees. Een paar kilometer hogerop kwam er weer een auto en deze bestuurder deed precies hetzelfde. We hadden geen idee waarom. Toen we boven de boomgrens kwamen werden we als een kaartenhuisje omver geblazen. We zijn diep bukkend met alle kracht die we hadden tegen de storm op naar de volgende bocht gelopen. Daar hoefden we maar een beetje bij te trappen omdat de wind ons naar boven duwde. We waren blij dat we heelhuids de top haalden. Daar stond een Belg met auto en caravan. Hij wilde naar beneden, maar meteen begon de caravan heen en weer te schudden. Hevig ontdaan besloot hij de nacht door te brengen boven op de top. Hij verging van de angst.xe2x80x9d

Om een lang verhaal kort te maken: dappere Ger leeft nog. Sterker nog, drie jaar later was ie alle gruwelbeelden vergeten en klauterde hij opnieuw naar de hemel boven de Provence. Want als er xc3xa9xc3xa9n rode draad is die de verhalen van onze lezers aan elkaar snoert, dan is het wel de fascinatie voor de xe2x80x98Kale Berg’, die soms religieuze vormen aanneemt. Jan van der Heijden uit Geleen, die pas op 68-jarige leeftijd voor het eerst de Ventoux bedwong, werd tijdens zijn tocht overspoeld door poxc3xabtische gevoelens:

Voor mij was vandaag de dag van de Ventoux
‘k Was er wat bang voor, ik geef het graag toe
Vanuit de diepte lijkt hij zo ijselijk steil
en ’t is niet de bedoeling dat ik er xe2x80x98s nachts van ijl

Lees het hele artikel in de Limburger.nl

En mijn zoon met z’n gezin hebben vannacht op de kale berg hun tentje voor een nacht opgezet. Zij maken dit spektakel dat z’n weerga niet kent in de wielersport dus live mee! Ik zal proberen ze vanmiddag te ontwaren op tv, tussen de vele duizenden die vanuit vere oorden hier zijn neersgestreken om dit wonder van inspanning te kunnen meemaken. Voor mij dus extra spannend!

xc2xa9Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s