Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Wees wijzer met vlees

1 reactie

Op de Vleeswijzer van de Stichting Varkens in Nood kan de consument zien welk effect vlees heeft op dierenwelzijn en milieubelasting.

Als je let op dierenwelzijn komt de productie van kippen- en kalkoenvlees er slecht vanaf. Anderzijds is de milieubelasting van deze vleessoorten weer niet zo hoog, zeker als je het vergelijkt met rundvlees. Wat moet je dan als consument, als je aan beide aspecten aandacht wil geven bij het maken van je keuze? Het wordt je niet gemakkelijk gemaakt, want bij lamsvlees en biologisch rundvlees wordt het milieu juist wel behoorlijk belast, maar deze vleessoorten scoren weer goed op dierenwelzijn.

De VleesWijzer moet duidelijk maken hoe verschillende soorten vlees en vleesvervangers scoren op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Kippenvlees bijvoorbeeld scoort slecht op dierenwelzijn (half puntje), maar heeft een relatief geringe impact op het milieu (4 puntjes). Quorn blijkt de meest verantwoorde keuze, rundvlees de slechtste.

    VleesWijzer moet duidelijk maken hoe verschillende soorten vlees en vleesvervangers scoren op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Kippenvlees bijvoorbeeld scoort slecht op dierenwelzijn (half puntje), maar heeft een relatief geringe impact op het milieu (4 puntjes). Quorn blijkt de meest verantwoorde keuze, rundvlees de slechtste.

Vanaf vandaag is er daarom de Vleeswijzer van de Stichting Varkens in Nood, een simpel hulpje in de vorm van een creditcard om sneller te doorzien waar de pijnpunten liggen als het gaat om vlees eten. xe2x80x9eDierenwelzijn staat al een tijdje hoog in het vaandel bij de consument. Wat we nu zien is dat de boodschap over de milieubelasting van de vleesproductie eveneens begint door te dringenxe2x80x9d, zegt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood. xe2x80x9eMaar het is inderdaad ingewikkeld wat je nou moet kiezen. Het aantal keurmerken die dat allemaal aangeven groeit de consument inmiddels boven het hoofd. Bovendien scoren die keurmerken op maar xc3xa9xc3xa9n aspect, terwijl je als consument een totaalbeeld wilt hebben. Daarom komen we met die vleeswijzer.xe2x80x9d

Lees het hele bericht in Trouw

One thought on “Wees wijzer met vlees

  1. Hoi Marijke,

    Ik weet niet meer of ik dit al eens gedaan heb, maar hoe dan ook dacht ik dat je misschien wel geinteresseerd zou zijn in mijn spirituele weblog overpeinzende:

    http://www.overpeinzende.nl/

    groetjes,
    Katinka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s