Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Testosteron maakt je juist sociaal

1 reactie

Testosteron heeft een slechte reputatie. Het mannelijk geslachtshormoon, is het idee, bevordert asociaal machogedrag. Ratten die extra testosteron krijgen, vechten meer. Voor mensen gaat het echter niet op. Testosteron kan juist sociaal gedrag bevorderen, mits dit statusverhogend werkt.

Dit blijkt uit experimenteel onderzoek van de Zwitserse neurowetenschapper Christoph Eisenegger (Universiteit van Zxc3xbcrich) dat deze week in Nature verschijnt. De uitkomst gaat in tegen decennia van populair-wetenschappelijke praat.

Ultimatumspel

Eisenegger liet 120 vrouwen een ultimatumspel spelen. De ene helft kreeg testosteron, de andere een placebo. Proefpersonen moesten een bedrag verdelen. De ene partij kon een bod doen, de andere kon het aannemen of afwijzen. Bij afwijzing kregen beide partijen niets.

De uitkomsten waren opmerkelijk. Vrouwen met een dosis testosteron spelen het spel veel socialer en genereuzer dan de placebogroep. Ze doen veel vaker een eerlijk bod dat aanvaardbaar is voor de ander.

Dit bevestigt de hypothese dat testosteron vooral statusgericht gedrag bevordert, zegt Eisenegger. Bij ratten leidt dit tot agressie, omdat ze geen andere middelen hebben om de pikorde te bepalen. Bij mensen levert juist sociaal gedrag veel status op.

Lees het hele bericht in de Volkskrant

One thought on “Testosteron maakt je juist sociaal

  1. Dat is een interessant onderzoek geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s