Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

xe2x80x98Pluisgevoelxe2x80x99 helpt de huisarts

1 reactie

‘Pluisgevoel’, het onberedeneerde gevoel van een huisarts of het met een patixc3xabnt ‘pluis’ of ‘niet pluis’ is, is een belangrijk middel bij het stellen van een diagnose.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Antwerpen. Huisartsen voelen vaak dat er iets mis is met een patixc3xabnt, ook al weten ze eigenlijk niet goed wat er aan de hand is. Of andersom: ook als een patixc3xabnt alarmerende klachten meldt, houdt de arts het gevoel dat er niets ernstigs is.

Een onderzoeksgroep van de universiteiten van Maastricht en Antwerpen heeft nu voor het eerst een definitie van het ‘pluisgevoel’ vastgesteld, en probeert het gevoel meetbaar te maken. Daarvoor werden vier groepen met in totaal 28 huisartsen grondig bevraagd op situaties waarin zij vertrouwden op hun ‘pluis-‘ of ‘niet-pluisgevoel’ (PNP). Vervolgens werden 27 Nederlandse en Vlaamse experts op het gebied van huisartsenzorg het eens over zeven stellingen over ‘pluisgevoel’.

Lees de analyse van huisarts-onderzoeker Erik Stolper, die volgende week vrijdag op het onderzoek promoveert, in het Nederlands Dagblad van vrijdag 19 februari 2010. Een los digitaal nummer kunt u hier kopen en lezen.

One thought on “xe2x80x98Pluisgevoelxe2x80x99 helpt de huisarts

  1. Ooit waren dat allemaal “wijze mannen” die door dik en dun Israel de hand boven het hoofd hielden, nu zijn het wijze mannen omdat ze op hun schreden durven terugkeren.
    Net als eerder Sicco Mansholt over zijn agrarisch beleid van ongebreidelde schaalvergroting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s